KOMENTAR

Ko se treba plašiti - Tadićka i Čavka ili Čampara i Lukač

R. I.

20.4.2018

Ono što je „Avaz“ nagovijestio, praktično se i dogodilo. Dragan Lukač je javno objavio da ne želi raditi svoj posao prema Tužilaštvu BiH, a razlog je navodna nepodobnost tužioca Olega Čavke, o kojem OSA ima, tobože, kompromitirajuće podatke.

Sklonio 100 dokaza

Međutim, svakom je jasno da Oleg Čavka ne bi mogao raditi svoj posao da OSA ima dokaze, a ne, kako stvari stoje, političke pamflete i lažne prijave članova mafijaške organizacije Turković.

Nakon oslobađajuće presude Naseru Keljmendiju po optužnici za navodno ubistvo Ramiza Delalića Ćele i šokantnih detalja o montaži Fahrudinu Radončiću, koja se raspada, očekivani pravni epilog teško je pogodio politički motiviranog tužioca Dubravka Čamparu.

Skandalozni podatak da je iz predmeta Tužilaštva BiH o ubistvu Delalića Čampara sklonio više od 100 dokaza i tako zaštitio prave počinioce zločina saznanje je od kojeg se ledi krv u žilama Aljoši i Dubravku Čampari.

Svijest da je Dubravko uradio ekstremno teško krivično djelo brzo je pretvorena u akciju spašavanja korumpiranog tužioca.

Naravno, njegov rođeni brat Aljoša osigurao je da tobože pošteni direktor policije Dragan Lukač odbije saradnju s državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i da je čak prijavi Uredu disciplinskog tužioca, jer je predmet dala u ruke nepodobnog Olega Čavke.

Na redu je Tužilaštvo

A zašto je Čavka nepodoban? Nepodoban je što je miljenika bošnjačke državne mafije Zijada Turkovića smjestio 40 godina iza rešetaka! Nepodoban je što je razotkrio ulogu Šejle Jugo-Turković, nekadašnje vjerenice Aljoše Čampare, u zaštiti najtežih zločina svog monstruoznog supruga Zijada.

Čavka je nepodoban jer su ga, kao tužioca, prijavile najozloglašenije barabe u liku Zike i Šejle Turković i što nije dozvolio da se ubistvo Ramiza Delalića podvali nevinim ljudima u korist pravih naručilaca i izvršilaca.

Stoga je novi udar na državnu tužiteljicu samo nastavak dugogodišnjeg pokušaja političke montaže iz straha da je pravda zakucala na vrata državne mafije koja je stajala iza te dugoročne akcije: Dubravko Čampara ima u šaci Mehmedagića, Mehmedagić može ucjenjivati Čampare, Turković nije rekao sve o svojim šefovima, Čavka se nije uklopio u scenarij jer nije htio pristati da igra za državnu mafiju.

Tužioci upravljaju policijom

Sada je na redu Državno tužilaštvo.

Ono mora pokazati snagu, ne samo da u ovoj zemlji prestanu montirani procesi već da iz svojih redova ukloni i procesuira tužioce - režisere i njihove policijske poslušnike.

Zakon je potpuno jasan - tužioci upravljaju policijom. Kada politički policajac Dragan Lukač želi da upravlja neovisnim tužilaštvima, jasno je da to mora okončati ozbiljnim krivičnim prijavama i suspenzijom.

Oni koji poštene tužioce plaše Uredom disciplinskog tužioca, napokon se moraju sudariti s neovisnom pravnom državom koja treba okončati dugogodišnje pravno divljaštvo, neviđenu spregu politike s policijom i mafijom i staviti tačku na procese koji su našu zemlju pretvorili u privatnu državu onih koji su iza sebe ostavili više od 20 političkih leševa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.