„AVAZ SAZNAJE“

Ništa od protesta za 1.maj!

Piše: A. NUHANOVIĆ

21.4.2018

Podjelom letaka, na kojima se ukazuje na loše uslove rada u Bosni i Hercegovni, ove gdine bit će obilježen 1. maj, Međunarodni praznik rada.  

Naime, na sjednici Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, kojom je predsjedavao Ismet Bajramović, odlučeno je da neće biti protesta!

Radnički bunt

Kako „Avaz“ saznaje, sindikati bliski vlasti oštro su odbili „radnički bunt“, iako je bilo onih koji su ukazivali da je položaj radnika očajan, te da je vrijeme da se to promijeni.

- Za razliku od većine evropskih, u pravilu daleko razvijenih zemalja od naše, u kojoj je broj nezaposlenih veći od 400.000, 1. maj će u Bosni i Hercegovini, kao i prethodnih godina, proteći bez organizovanih protesta.

Umjesto toga sekcija mladih po većim gradovima Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću...dijelit će letke, na kojima ukazujemo da je radnicima dogorilo – rekao je izvor iz Sindikata za „Avaz“.

Otkriva da su protiv ove incijative Predsjedništva SSSBiH, bili sindikati koji su na Kongresu podržali kandidaturu Redže Kurića, koje politika na sve načine „gura“ da preuzme rukovodstvo. Tako su veliko „NE“ rekli čelnici sindikata šumarstva, hemije i nemetal, policije, zdravstva, elektrodistribucije...

Saznajemo i da su metalaci, građevinci, čelnici sindikata „BH Telekoma“, kao i sindikata obrazovanja osnovnog i srednjeg bili da se ide na ulicu, kao i u svim zemljama svijeta.

- Politika se umješala, radnici su tu samo da trpe, rade za minimalac, i šute . Tako će biti sve dok ne istjeramo iz stolica ljude koji 20 godina su na vlasti, i koji su nas doveli do prosječkog štapa – kaže naš izvor.

Procjenjuje se da je u BiH gotovo 500.000 radnika koji rade na crno.

- Gdje postoji sindikat, prava radnika se krše u mnogo manjoj mjeri, gotovo 30 posto, a da tamo gdje nemamo sindikat o pravima radnika niko i ne govori. Sada se politika umješala, sindikat se cijepa. No, borit ćemo se da radnici ne upadnu u „ralje politike“ do zadnjeg dana, a to će se desiti ako Vladin kandidat dođe na čelo Saveza – kaže ovaj sindikalac

Najniža satnica

Podsjećamo, SSSBiH zadnjih nekoliko mjeseci poziva Vladu FBiH na socijalni dijalog.

- Poslat je zahtijev da se poveća najniža stanica rada. I to ćemo napisati na letcima. Ukazat ćemo da od tada, pet mejseci, nikada nije održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV). Ovdje ljudi rade za 400, 500 KM. Njihovi sindikalci traže bolje plaće, ali evo sluha nema – kaže naš izvor.

Kako saznajemo, osam milijardi maraka teče sivom ekonomijom i radom na crno.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.