RAZGOVOR

Edita Đapo: Najveća prednost BiH su njeni ljudi!

Đapo: Putna struktura je naša slaba tačka

Piše: S. KURT

22.4.2018

Svjetsko turističko vijeće (WTTC) objavilo je nedavno da Bosna i Hercegovina snažno jača kapacitete i priliv u oblasti turizma. Tako je, prema izračunu WWTC-a, u prošloj godini izravni doprinos turizma iznosio 799,7 miliona, a za narednih deset godina trebao bi dostići 1,41 milijardu KM i predstavljat će 3,4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Neizmjerno važan

- Turizam je neizmjerno važan za ekonomski i socijalni razvoj svake zemlje i regije – dodaje ovoj analizi i federalna ministrica turizma Edita Đapo. 

Ona ističe kako se ekonomski utjecaj turizma može osjetiti kroz ekonomski rast, povećanje zaposlenosti, porast domaćih i stranih investicija u ovom sektoru ili jednostavno kroz novac koji turisti ostavljaju u našoj zemlji.

- Socijalni aspekt ogleda se u tome da je ovo grana koja kroz kreiranje radnih mjesta smanjuje siromaštvo, jer omogućava brže uključivanje nezaposlenih, žena, mladih, kao i osoba s invaliditetom, u radnu snagu, što znači da njeguje razvoj cijelog društva. Također, turizam povećava toleranciju i razumijevanje između različitih naroda, tako da mi promoviramo naše kulturno naslijeđe, uvažavajući kulturu, potrebe i navike turista – dodaje Đapo.

Srdačni i ljubazni

Kad pitamo šta su naše najveće prednosti u turizmu, bez razmišljanja odgovara:

- Naši ljudi! U BiH žive srdačni, ljubazni, gostoprimljivi, duhoviti, kreativni ljudi koji znaju približiti naše običaje turistima, zainteresirati putnike i ugoditi im tako da svi požele ponovo doći u BiH.

A kad je riječ o najslabijoj tačci, to je, prije svega, putna infrastruktura.

- Povezanost naših aerodroma s evropskim centrima je nedovoljna, javni prijevoz u gradovima neredovan i neadekvatan, donedavno smo imali čak i redukcije vode u glavnom gradu – dodaje Đapo.

Inače, statistika pokazuje da je u BiH najviše turista iz Hrvatske i Srbije, a najduže ostaju gosti iz Turske i UAE.

Velika zainteresiranost za ulaganja  

Ministrica Đapo ističe da je u ovom momentu najveći problem što FBiH nema strategiju za razvoj turizma i određenih lokaliteta od značaja za FBiH.

- Ministarstvo se ove godine odlučilo finansirati izradu strateškog dokumenta kako u funkciju ekonomskog razvoja staviti turističke destinacije pod zaštitom UNESCO-a. Ustanovili smo da je neophodno i podržati razvoj i obogaćivanje turističke infrastrukture kroz izgradnju zabavnih, tematskih i adrenalinskih parkova, jačati planinski i ruralni turizam. Postoji velika zainteresiranost za ulaganja u turizam - ističe ministrica turizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.