STAVOVI

Skopljaković: Pozivam Čovića da prestane biti politički indigo Dodika i ruskih interesa

Vijesti.ba

24.4.2018

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković cijeni kako je apsolutno dopustivo da se visoki dužnosnici prijateljskih zemalja, koji su pozvani u službenu posjetu BiH, obrate domaćim parlamentarcima i javnosti iznesu stajališta svojih zemalja, ma kakva ona bila.

- U tom kontekstu je posebno opravdano što se predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matvijenko, koja je došla na poziv naših parlamentaraca i čija je zemlja članica Vijeća za provedbu mira, pojavila u Parlamentu BiH. Međutim, Hrvatska stranka nije saglasna s njenim stavovima o ukidanju i zatvaranju OHR-a, odlasku stranih sudija iz Ustavnoga suda BiH i jačanja entiteta na račun državnih institucija. Podržavamo jasno tumačenje Visokoga predstavnika Valentina Incka da su uvjeti za odlazak OHR-a definirani još prije nekoliko godina u razdoblju Miroslava Lajčaka na čelu OHR-a i da su sadržani u uvjetima 5+2. Podsjećamo da se to odnosi na sređivanje državne i vojne imovine, fiskalnu stabilnost, pravnu državu... Jedan od dva uvjeta je i pozitivna procjena političke situacije - ističe Skopljaković.

On konstatira da, nažalost, politička situacija u BiH, zahvaljujući upravo neodgovornim i gramizljivim domaćim političarima, možda nikada nije bila gora i opasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Kao čelnik Hrvatske stranke očekujem konačno od hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i njegove stranke da prestanu biti politički indigo Milorada Dodika, pa i ruskih interesa na ovom području, i da odmah i bezuvjetno naprave otklon od tih utjecaja - kategoričan je Skopljaković.

Hrvatska stranka protivi se zatvaranju OHR-a, sve dok BiH ne postane članica NATO saveza i EU.

- Hrvatski interesi su euroatlantske integracije, to je minimum ispod kojeg nećemo ići i tu nema rasprave. Na koncu, javno pitam hrvatskog člana Predsjedništva BiH je li on zaista svjestan poruka visoke dužnosnice iz Rusije i potpore koju je, kao su prenijele njegove kolege iz Predsjedništva BiH, dao tim antihrvatskim interesima. Vođa HDZ-a BiH mora Hrvatima objasniti kojim smjerom vozi njegov stranački vlak? Ja ne vidim da ide prema Zagrebu i Briselu, sve upućuje da je to prema Beogradu i Moskvi. Na koncu, najoštrije osuđujem postupak vlasti RS koji su, ako je to tačno, dočekali rusko izaslanstvo bez službenih obilježja države BiH - ističe predsjednik Hrvatske stranke BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.