OTKRIVAMO

Je li Zvizdić izmislio novi uvjet NATO-a!?

Mora se uknjižiti još 26 lokacija u RS

Piše: E. HALIMIĆ

25.4.2018

Govoreći o pozitivnim rezultatima rada Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Denis Zvizdić nije se zaboravio pohvaliti podatkom da su u BiH na državu uknjižene 33 perspektivne vojne lokacije. No, Zvizdić ne zna ili namjerno prešućuje da to nije istina.

Naime, na sjednici državne Komisije za integracijski proces u NATO, održanoj 20. aprila, navedeno je da je do danas uknjižena 31 od 57 lokacija, kako je to i definirano u dokumentu Pregled odbrane.

Usta puna hvale

- Naslijedili smo teško stanje. Skoro nijedna od 63, odnosno sada 57 lokacija, nije bila uknjižena. Zahvaljujući Predsjedništvu BiH i agilnosti Ministarstva odbrane, uspjeli smo uknjižiti 33 lokacije. Time smo kredibilno realizirali uvjet koji smo obećali prije nekoliko mjeseci na sastanku u Briselu - naveo je Zvizdić na konferenciji za medije 16. aprila.

On je naveo da je BiH na sastanku u Briselu postavljen uvjet da usvoji dokument Pregled odbrane i da se uknjiži više od 50 posto lokacija "na nivou Federacije BiH".

Zamjenik ministrice odbrane i zamjenik predsjedavajućeg državne Komisije Boris Jerinić kaže za "Avaz" da nikad nije čuo za taj novi uvjet o kojem govori Zvizdić, misleći na knjiženje 50 posto svih lokacija, tačnije svih s teritorije FBiH.

Jasan stav NATO-a

- Nije tačno da postoji taj neki dogovor sa NATO-om o usvajanju Pregleda odbrane i knjiženju svih lokacija u FBiH. Uslov iz Talina je jasan, a to je da se uknjiže sve lokacije u BiH, a ne iz jednog entiteta. Taj novi uslov je nepoznat, a što se tiče uslova iz Talina, on je jasan i od njega niko nije odustao – naglasio je Jerinić.

Uvjet iz Talina za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u i dalje je na snazi. Sve dok se ne uknjiži sva perspektivna vojna imovina na državu BiH, za našu zemlju aktiviranje ovog plana ostaje tek pusta želja političara, koji nas još od 2016. godine ubjeđuju svojom slatkorječivošću kako samo što nije krenuo dugo očekivani proces.

Otkud razlika u brojevima 

Do razlike u broju uknjiženih vojnih lokacija dolazi zbog toga što su na početku ovog procesa bile 63, od koji su do sada 33 uvedene u knjige. Kasnije je Predsjedništvo BiH smanjilo broj perspektivnih lokacija sa 63 na 57, među kojima su i dvije koje su bile već uknjižene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.