SKANDALOZNO

Matvijenko pod sankcijama SAD, EU, čak i Švicarske!

Piše: S. NUMANOVIĆ

25.4.2018

Valentina Matvijenko, predsjednice Vijeća Federacije Skupštine Rusije, jučer je završila svoju skandaloznu posjetu Bosni i Hercegovini. Naša zemlja mogla je barem bez ove besmislice!

Zatvoriti OHR

Matvijenko je, naime, na svim mogućim crnim listama Zapada. Nepoželjna je u SAD još od početka marta 2014. godine. Ne žele je vidjeti ni u Evropskoj uniji. Odluka je donesena u drugoj polovini marta 2014. Kao i u slučaju SAD, Matvijenko je kažnjena zbog svoje uloge u ruskoj agresiji na Ukrajinu i okupaciji Krima.

Primjere SAD i EU odmah su slijedile Kanada, Australija i – Švicarska!

Matvijenko, koja je porijeklom iz Ukrajine, stara 69 godina, smatra se jednom od najbližih saradnica predsjednika Vladimira Putina. Magazin „Forbes“ proglasio ju je 2008. jednom od stotinu najmoćnijih žena svijeta. Opisujući ko je osoba koju je sankcionirao tadašnji predsjednik Barak Obama (Barack), američka TV kuća NBC navela je da se radi o ženi „bukteće crvene kose i u užasnoj odjeći“.

- Tu spada i odijelo u bojama zebre koje redovno oblači tokom javnih događaja - navodi ova medijska kuća.

Dodaje se i da je „blizak prijatelj i ključni ideološki saradnik Putina“. Matvijenko je tokom prekjučerašnjeg istupa u Domu naroda Parlamenta BiH pokazala ono što jeste. Nije krila imperijalističke manire, pokazala je nepoznavanje BiH i demonstrirala zabrinjavajuće neznanje. To se, naprimjer, vidi u njenom stavu da OHR treba zatvoriti.

Iz te institucije naveli su da su „uvjeti za zatvaranje OHR-a definirani na sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u februaru 2008. godine, poznati pod nazivom „Program 5+2“, i dalje na snazi i nisu se izmijenili“.

- Rusija je članica PIC-a i u više navrata je jasno izjavila da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – pojašnjeno joj je iz OHR-a.

Odgovor Ambasade

Iz Ambasade SAD odgovoreno je „Dnevnom avazu“ da „lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Valentina Matvijenko ne zavređuju posebno komentiranje“.

- Opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj euroatlantskoj budućnosti dobro je poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja. BiH i njeni građani znaju da su SAD bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik – odgovoreno je “Dnevnom avazu” iz Ambasade SAD.

Bečev: Mogla bi zamijeniti Medvedeva 

- To što je rekla u Sarajevu je manje-više standardni stav Rusije - o ratu, o Crnoj Gori i NATO-u, o aferi “Skripal”. Zašto je baš sada došla u posjetu, ne znam.  

Ali, u Moskvi se špekulira da bi ona mogla postati premijer i zamijeniti Medvedeva – kaže za „Avaz“ Dimitar Bečev, analitičar s Univerziteta Sjeverna Karolina.

On smatra i da ne stoje ocjene da Matvijenko ima ideološki utjecaj na Putina.

- Putin nema posebne ideologije osim sačuvati vlast. Ali, tačno je da ima dobru vezu s njim. I Matvijenko je iz Sankt Peterburga. Bila je članica vlade za vrijeme Jeljcina – pojašnjava Bečev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.