BIH

Čovjek orkestar, virtuoz na 24 instrumenta, napravio spektakl

Jovo s članovima „Dubioze“: Lani snimili hit „Rijaliti“

B. GRGIĆ

25.4.2018

Jovo Jerković, najpoznatiji bosanskogradiški muzičar, spektakularnim koncertom obilježio je pola stoljeća muzičkog rada. Iako skoro slijep, sa samo 1,5 posto vida na jedno oko, Jovo je pravi virtuoz, i to na 24 instrumenta. Uz to je i muzički pedagog, kompozitor, aranžer i oprobani umjetnik u svim žanrovima. 

- Oduševljen sam i atmosferom i gostima, a posebno prijemom kod publike. Želja mi je bila da odsviram i otpjevam dvije sevdalinke koje sam zavolio u Sarajevu, još tokom školovanja. Posebno me raduje podrška mojih prijatelja - kaže Jovo.

Među učesnicima koncerta, Jovinim prijateljima, našao se i Milenko Pavlović Miler, aktuelni predsjednik lokalnog parlamenta u Bosanskoj Gradišci i veliki roker. Miler priznaje da je Jovo visoko podigao ljestvicu na muzičkom nebu.

- Svirati pola vijeka, obučavati mlade muzičare, organizovati humanitarne manifestacije, snimati pjesme i održati više od 400 koncerata zaista je impresivno. Od Jove uvijek imamo šta naučiti - rekao je on.

I banjalučki Gradski tamburaški orkestar, sačinjen za ovu priliku od 19 članova, dao je veliki doprinos nezaboravnom koncertu. Tu su bili i bosanskogradiški tamburaši te ljubitelji žice iz Starog Martinca, sela u općini Srbac, u kojem je prije 63 godine rođen Jovo Jerković.


Jerković s bosanskogradiškim tamburašima #jovo i tamburasi

Atmosferu su do usijanja doveli članovi benda „Dubioza kolektiv“, s kojima je Jovo lani snimio hit „Rijaliti“.

- Veoma sam bogat čovjek, jer imam prijatelje na sve strane. Zovu me ljudi i iz Sarajeva i iz Zagreba i iz dijaspore. Svima poručujem da sam zdrav i raspoložen za pjesmu – poručio je Jerković.

Članovi „Dubioze“ donijeli poklone

Jovu su posebno obradovali sarajevski prijatelji, članovi „Dubioze“, koji su u Bosansku Gradišku došli u kompletnom sastavu. Nakon koncerta poželjeli su Jovi dobro zdravlje, a potom su mu uručili zanimljive poklone.

- Zamislite, sjetili su me se prijatelji iz sarajevskog Kulturno-umjetničkog društva „Baščaršija“ i poslali mi priznanje. Baš su me dirnuli u dušu - priznao je Jovo Jerković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.