PROCESI

Kreso bila histerična i vrijeđala sudije!

Kreso: Šikanirala kolege

Piše: M. AŠČIĆ

25.4.2018

Nakon što smo objavili pisma koja su sudije Suda BiH Sreto Crnjak i Branko Perić poslali prije nekoliko godinama svim sudijama ove pravosudne institucije, a u kojima ih obavještavaju o spornim postupcima Meddžide Kreso, tadašnje predsjednice Suda BiH, u pojedinim predmetima, objavljujemo i dopis sudije Fikreta Kršlakovića.

Pismo uoči izbora

Ovaj dopis sada penzionisani državni sudija Kršlaković poslao je 29. decembra 2010. tadašnjem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Miloradu Novkoviću. Kršlaković, za razliku od kolega Crnjaka i Perića, koji su upozoravali na radnje koje je Kreso poduzimala kao predsjednica, a za koje su ocijenili da nije bila ovlaštena i da ih je činila mimo procedura, u pismu Novkoviću navodi da se protivio ponovnom izboru Kreso za predsjednicu Suda.

Kršlaković je u pismu naveo da „dosadašnji predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso nije zaslužila drugi mandat“ i da je njegovo mišljenje da je potrebno izabrati drugog sudiju za predsjednika ove pravosudne institucije. Ovo se sve dešavalo u vrijeme konkursa za predsjednika Suda iz 2010.

- Do sada nisam ni na kakav način kontaktirao ili se izjašnjavao o ovom pitanju, ali sada nakon dugog razmišljanja i mišljenja većine mojih kolega s kojima komuniciram, nalazim da trebam kao najstariji sudija ovog suda reći i zauzeti stav - napisao je Kršlaković.

U pismu je pojasnio da je iz razgovora s kolegama, nezavisno u kojem odjeljenju rade, jer se oni ne žele eksponirati, došao do ovakvog zaključka.

- Ukoliko bi Kreso bila ponovo izabrana, uslijedilo bi „kažnjavanje“ neposlušnih, i to na njoj svojstven način, pa i šikaniranjem, kako je i do sada postupala. Naglašavam da je drugačije stanje i drugačija osoba koja je nama predsjednik, sigurno bi i ostalo osoblje, pa i kolege sudije uputile zajednički apel-peticiju da se ponovo izabere na to mjesto - napisao je ovaj sudija.

Neprimjereni kontakti

Kršlaković je Novkoviću pojasnio zašto tako misli.

- Kontakti dosadašnje predsjednice s kolegama su neprimjereni, histerični i sklona je vrijeđanju. To je sve zaista neprimjereno i nerazumljivo kada se ima u vidu njena slika kojom se želi prikazati bilo u medijima ili na afirmaciji sebe i svoje ličnosti – naveo je Kršlaković

Slijedi li krivična odgovornost

Nakon što su sudije Suda BiH iznijele šokantne detalje o radu Kreso, ukazujući i na njene zloupotrebe u radu, nedvojbeno je da bi istražni organi trebali ispitati sve ove navode, prije svega o postupanju u predmetu protiv Azre Miletić.

Ništa manje nije nezanimljivo ni pismo u kojem je sudija Branko Perić obznanio da se Kreso miješala i u rad sudija i da je od vijeća izuzimala predmete koji su im dodjeljivani po automatskoj alokaciji. Skandalozan je Perićev navod da je Kreso lično slučaj „Glavaš“ oduzela od vijeća kojem je predmet po automatskoj alokaciji dodijeljen i dala ga drugom vijeću. Sve ovo potvrđuje da Kreso neće imati mirnu penziju, da će morati krivično odgovarati, i to vrlo brzo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.