RAZGOVOR

Spreman plan SAD za Balkan

Manter: SAD se sve više angažiraju na Balkanu

Piše: S. NUMANOVIĆ

26.4.2018

U Vašingtonu će 4. maja grupa visokih, uglavnom bivših zvaničnika američke administracije predstaviti sveobuhvatni plan angažmana Zapada na Balkanu. Kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio Kameron Manter (Cameron Munter), direktor East West instituta (EWI), bit će predstavljeni „prijedlozi čelništvu SAD o tome kako se ponovo angažirati, ali mnogo uspješnije, na zapadnom Balkanu“. 

Izazovna situacija

- Predstavit ćemo izvještaj o studiji u kojoj tražimo rješenja za aktuelne probleme, rješenja koja nisu zarobljena u politikama prošlosti, od vremena ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Sada su nova vremena, s novim igračima na sceni, u odnosu na tadašnje vrijeme. Osim SAD i EU, sada ovdje imamo i Rusiju, Kinu i Tursku - kaže Manter.

On ocjenjuje da je situacija u našem regionu „izazovna“. EWI, kaže, nastoji naći rješenja za probleme na terenu.

- Želimo ovdje osigurati fokusiranu pažnju SAD i EU koji je, prema mom sudu, zanemarivan u proteklih deset godina. Među zadacima kojima se Zapad mora posvetiti je i BiH. Bitno je u vašoj zemlji obnoviti zamah prema integracijama u EU i razviti mnogo plodotvornije odnose sa susjedima. Ali, to se može desiti samo onda kada se provedu ozbiljne reforme kod vas, koje će dovesti do političkog napretka, ekonomskog rasta, te samim tim razvoja zajedničke spoznaje o socijalnoj svrsi - kaže Manter.

Opasni populizam

Svjestan je da je populizam u usponu ne samo na Balkanu nego i u cijelom svijetu.

- Jedan od razloga za to je, posebno kada je u pitanju razvijeni dio svijeta, različit učinak globalizacije, koji je doveo do ekonomske nejednakosti, ali i informatička revolucija koja je promijenila život svakog pojedinca i njegovo poimanje društva i vlasti.

Ako se sve to dešava u razvijenim demokratijama, s poštenim pravosuđem, zaštitom privatnosti, pluralnošću, politikom koja štiti privredu, vjerujem da se država može oduprijeti populističkim izazovima. Ako toga nema, populizam ugrožava šanse za napredak društva i u konačnici dovodi u pitanje mir - objašnjava naš sagovornik.

Povećati pažnju prema regionu 

- Postoje čelnici unutar SAD koji pažnju vlade u Vašingtonu istinski nastoje privući na Balkan. Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) nedavno je posjetio region. Poslije njega, u posjetu je došao i pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel (Wess Mitchell). Oni su dio tih napora o kojima govorim. Pred nama je dug put, ali nisam čuo da, naprimjer, iko radi na nekom posebnom prijedlogu o nekoj novoj vrsti američkog prisustva u BiH - kaže Manter.

Impresivna biografija, bio ambasador SAD u Srbiji

Manter je od 2007. do 2009. godine bio ambasador SAD u Srbiji. Usred njegovog mandata, Kosovo je proglasilo nezavisnost. Zanimljivo je da je iz Srbije otišao za ambasadora u Pakistanu. Službovao je u toj zemlji 2010.-2012. 

U njegovom mandatu lociran je i likvidiran Osama bin Laden. Manter je napustio državnu službu i čelnik je EWI-ja. Objašnjava da ta organizacija na terenu detektira probleme i traži rješenje. U tom procesu, ona uključuje sve aktere kojih se to tiče, u iznalaženju najboljih solucija. I ne osvrću se na to jesu li akteri sa zapada ili istoka svijeta.

- Ako treba, možemo se angažirati i u BiH - ističe Manter.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.