VAŠINGTON

Manter: SAD i EU hitno moraju djelovati na Balkanu

S. N.

3.5.2018

Sutra će u Američkom institutu za mir (USIP) u Vašingtonu grupa stručnjaka predstaviti svoj plan za Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Kameron Manter (Cameron Munter), direktor East West instituta, na skupu će javnosti, ali i predstavnicima američke administracije biti predstavljena studija pod naslovom „Vrijeme je za akciju na zapadnom Balkanu. Političke preporuke američkoj diplomatiji“.

Skup će biti održan u 14 sati po lokalnom vremenu. Zgrada USIP-a, inače, nalazi se tačno prekoputa Stejt departmenta.

- Zapadni Balkan – BiH, Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija ponovo je region stagnacije i nestabilnosti. Razlozi za to su u lošoj vladavini, utjecaju vanjskih faktora i tenzije u odnosima između etničkih grupa i država regiona. Izvještaj koji su uradili Nacionalni komitet o američkoj vanjskoj politici i East West institut naglašava potrebu hitne i odlučne akcije SAD i EU, kako bi se spriječila nestabilnost i moguće erupcije nasilja – navodi se u objavi ovog događaja na web-stranici USIP-a.

Dodaje se da trenutna situacija na Balkanu prijeti mogućom daljnjom podjelom država i „široko rasprostranjenom nestabilnošću evropskih granica“. Detalji izvještaja kriju se daleko od očiju javnosti.

Prezentaciju izvještaja i raspravu koja bi trebala uslijediti moderirat će ambasadorica Sara Mendelson (Sarah). Izvještaj će predstaviti Manter, koji je donedavno bio ambasador SAD u Srbiji, Frenk Vizner (Frank Wisner), nekadašnji visoki službenik Stejt departmenta, te Džonatan Levinski (Jonathan Levitsky), jedan od bivših savjetnika Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke).

- Želimo ovdje osigurati fokusiranu pažnju SAD i EU koji je, prema mom sudu, zanemarivan u proteklih deset godina. Među zadacima kojima se Zapad mora posvetiti je i BiH. Bitno je u vašoj zemlji obnoviti zamah prema integracijama u EU i razviti mnogo plodotvornije odnose sa susjedima - izjavio je Manter tokom nedavnog razgovora za „Dnevni avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.