ODJECI

Nečuveni igrokaz!

A. HADŽIĆ

29.4.2018

Predsjednica Savjeta Federacije gornjeg doma Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko je ove sedmice, niti od koga (iza)zvana, poput nevremena protutnjala kroz Bosnu i Hercegovinu i svojim nediplomatskim, drskim i nadasve ponižavajućim odnosom prema državi koja joj je ukazala gostoprimstvo izazvala bijes znatnog dijela domaće javnosti.

Prijeteći ton

Gospođa olovnog pogleda i kolonijalnog držanja, čija ukupna pojava neodoljivo podsjeća na filmske likove nekadašnjih engleskih osvajača Afrike, stala je za govornicu Parlamenta Bosne i Hercegovine i skoro prijetećim tonom izbljuvala nečuvene kritike na račun naše države i njenog uređenja, uzimajući pri tome sebi pravo da klasificira našu ne tako davnu prošlost, a gore od toga - i našu budućnost.

Nije poštedjela ni prijatelje naše države, pa čak ni naše susjede s kojima stoljećima dijelimo jezik, kulturu, običaje, a čiji je jedini grijeh što su izmakle politici koju tako agresivno nameće i promovira. Nečuveno!

Ko je i s kakvom namjerom Valentinu Matvijenko, Ruskinju s crne liste SAD i Evropske unije, pozvao u posjetu BiH i omogućio joj da govori pred članovima njenog najvišeg zakonodavnog tijela, u ovom trenutku je manje bitno od toga ko je u Moskvi blagosiljao njen put u BiH. Ko ju je, ustvari, ohrabrio da onako bahato, nediplomatski svojim govorom „pošamara“ svoje domaćine i popljuje proklamiranu politiku evropskih i NATO integracija naše države? Odgovor na ovo pitanje nije teško naći.

Imajući u vidu ozbiljne špekulacije da je Matvijenko izuzetno bliska s predsjednikom svoje zemlje, kao i da brzim korakom grabi ka funkciji državnog premijera, ne treba sumnjati da se njen ovosedmični politički igrokaz u BiH odvijao pod budnim okom Vladimira Putina.

Neće i ne vide

Valentina Matvijenko je samo prethodnica mnogo ozbiljnijih ambicija ruske politike u ovom dijelu Balkana. Ne zbog toga što Rusi ljube, već zbog svojih geopolitičkih interesa. Kad je u pitanju BiH, ta politika već je pružila duboke korijene na skoro pola njenog teritorija, tačnije, već je dio proklamirane politike koju tako agresivno provodi predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, a koji se, da uzgred spomenemo, u posljednjih nekoliko godina s ruskim predsjednikom susreo bar pet-šest puta. Šta god mi mislili o Dodikovim šetnjama Moskvom, ovi susreti nešto govore.

Oni koji se duže već u čudu pitaju je li to ruska čizma već zakoračila u BiH, a da njene tragove ne vide ili neće da vide ne samo domaći zaštitnici državnih interesa već i toliko glorificirani Zapad, potpuno su u pravu.

Valentina Matvijenko, s obzirom na šutnju kojom je propraćen njen govor u Parlamentu BiH, lično se uvjerila da joj, osim Trga Krajine u Banjoj Luci, ni u sarajevske Sarače neće biti teško ušetati.

Treća ličnost u Rusiji

Valentina Matvijenko rođena je 1949. godine u gradu Šepetovka u Ukrajini. Predsjednica je Savjeta Federacije gornjeg doma Federalne skupštine Rusije i stalni član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije. Završila je Lenjingradski hemijsko-farmaceutski institut i Akademiju društvenih nauka CK KPSS. Bila je gubernator Sankt Peterburga. Tokom dugogodišnje karijere obavljala je više značajnih dužnosti u diplomatiji SSSR-a, a potom i Ruske Federacije. Trenutno važi za treću ličnost u državi. Udata je i ima jednog sina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.