BIH

Posjetite hram i Ferhadiju, vozite se dajakom i probajte ćevape

Plovidba Vrbasom istinsko uživanje

Avaz.ba

28.4.2018

Robert Dacešin proputovao je 40 zemalja, posjetio četiri kontinenta i naučio pet stranih jezika. Hodao je po selima u Gruziji, po ruševinama u Černobilu, popeo se na Etnu, koračao po vulkanskom blatu u Azerbejdžanu, živio u studentskim domovima u Valensiji i Bratislavi, vozio se džipovima u pustinji u Kataru...

Ovaj mladi Banjalučanin nedavno je objavio prvi interaktivni turistički vodič u bivšoj Jugoslaviji, a potom je označio i deset najznačajnijih mjesta koja svaki turista treba vidjeti u gradu na Vrbasu.

- Svi koji dođu u Banju Luku trebali bi posjetiti Hram Hrista Spasitelja koji se nalazi u centru grada, između Gradske uprave i Banskog dvora. Sagrađen je od skupog crvenog i žutog kamena travertina – naveo je Dacešin.

Potom slijedi izlet u Krupu na Vrbasu, koja je od Banje Luke udaljena 20 kilometara i koja plijeni ljepotom. U zelenilu se nalaze nekoliko vodopada, srednjovjekovna tvrđava i manastir iz 13. stoljeća.

Svi gosti grada na Vrbasu trebaju posjetiti i Ferhat-pašinu džamiju u centru grada, prekoputa Kastela. U blizini je i Safikadin grob, a uz njega se veže najpoznatija banjalučka legenda o nesretnoj ljubavi.

- Savjetujem svima koji dođu da upoznaju i Vrbas, i to na dva načina – raftingom u kanjonu ove prelijepe rijeke i vožnjom dajakom koji je postao simbol grada. Sve se, naravno, završava hranom, a tu je nezaobilazni banjalučki ćevap – istakao je Dacešin.

Banski dvor i Kastel

Dacešin predlaže i šetnju Gospodskom ulicom, na čijem se kraju nalazi „Krivi sat“ koji pokazuje vrijeme kada je Banju Luku 1969. godine pogodio razoran zemljotres.

-  U blizini je i Banski dvor, centar svih kulturnih dešavanja u gradu, potom muzeji, ali i stara tvrđava Kastel koja turiste vodi kroz vrijeme – kazao je Dacešin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.