SARAJEVO

Prezentirani rezultati rada: KCUS smanjio dug za 65 miliona KM

Avaz.ba

3.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održana je prezentacija o, kako je rečeno, uspjesima KCUS-a, kojim rukovodi direktorica Sebija Izetbegović.

Rezultate rada novog menadžmenta prezentirao je doktor Mirza Dilić, šef Klinike za bolesti srca. Nakon kratkog uvoda o historijatu ove zdravstvene ustanove, dr. Dilić je kazao da je novo rukovodstvo KCUS zateklo u lošem stanju s dotrajalom opremom, lošom organizacijom rada, nedisciplinom, velikim dugovanjima...

Kako je rekao, novi menadžment je za kratak vremenski period uspio osigurati bolju zdravstvenu uslugu za pacijente, obnoviti opremu, sanirati dio dugova te obnoviti stručni kadar.

Istaknuo je da su prioriteti nove uprave bili provedba interne kontrole, da se ne probijaju finansijski planovi, pojačana naplata dugova, kontrola potrošnje lijekova, insistiranje na tome da se poštuje sistem zdravstvene zaštite, racionalizacija bolničkih kapaciteta, fuzija određenih klinika...

Dilić je rekao da je u KCUS-u do dolaska novog menadžmenta bilo zaposleno 3.637 uposlenika, a da ih je sada 3.397. Tada je novi menadžment uspio vratiti više od 65 miliona KM dugova.

Što se tiče određenih radova, kazao je da je u toku izgradnja Klinike za hematologiju, a u planu je i izgradnja Klinike za abdominalnu hirurgiju. Osim toga, u planu je izgradnja parking prostora za uposlenike, posjetioce i građane koji žive u blizini KCUS-a, kao i vrtića za djecu uposlenika koji će primati oko 650 djece.

Što se tiče nove opreme, rekao je da je u toku instaliranje novog linearnog akceleratora, uređaja za magnetnu rezonancu, kao i gama kamere.

Dodao je da je izvršena i amortizacija ranije nabavljenih aparata koji je prethodni menadžment nabavio po visokim cijenama i kompletno zapustio.

Prosječna plaća u KCUS-u je 1.298 KM.

Veliki broj bolovanja

Kao jedan od najznačajnijih problema Dilić je istaknuo veliki broj bolovanja zaposlenika KCUS-a. Kazao je da je u prosjeku svaki dan neko na bolovanju i da to nijedan sistem ne može izdržati.

Racionalizacija kliničkih kapaciteta

Dr. Dilić je dodao da je napravljen veliki uspjeh u racionalizaciji kliničkih kapaciteta. Trenutno bolnica ima 1.580 kreveta, a, prema master planu, predviđeno je 850.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.