IZBORNI ZAKON

Dogovora nema, traži se pomoć Venecijanske komisije

S. D.

3.5.2018

U rezidenciji američke ambasadorice Morin Kormak (Maureen Cormack) održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim ambasadorice Kormak, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar-Wigemark) te Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, Nermin Nikšić, lider SDP-a, Željko Komšić, predsjednik DF-a, te Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a.

Ipak, ni nakon četiri i po sata pregovora, dogovor nije postignut. Stoga je, kako je rečeno nakon sastanka, usvojen prijedlog EU da se zatraži pomoć Venecijanske komisije.

Lider SDP-a, Nermin Nikšić kazao je da su razgovori protekli u korektnoj atmosferi.

- Jasno je da smo svi opredjeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti eksperte iz Venecijanske komisije. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći da dođemo do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi ići ka toj komisiji – kazao je Nikšić.

Damir Arnaut je istakao da je pomak što se postigao nivo saglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije o popuni Doma naroda FBiH.

- Time će se u Zakon ubaciti ono na čemu sam insistirao kada je u pitanju popunajvanje Doma naroda. Zadržat će se prava svih predstavnika konstitutivnih naroda s svih dijelova BiH. Mišljenje Venecijanske komisije donijet će snagu i neće ga biti moguće ignorirati.

- Dobro je što je postignuta saglasnost da se traži pomoć Venecijanske komisije i da ona ubaci ono na čemu sam insistirao, a to je da treba dati mišljenje o popuni Doma naroda uz poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kao neko ko je zastupao Ilijaza Pilava, kaže da apsolutno zna da Venecijanska komisija ne može dati mišljenje koje će reći da predstavnici nekog naroda ne mogu biti birani sa bilo kojeg dijela teritorije Federacije BiH.  

- To je jedan od temeljnih principa Evropske konvencije o ljudskim pravima i time će se sigurno zadržati pravo svakog predstavnika bilo kojeg konstitutivnog naroda da bude biran sa bilo kojeg dijela Federacije BiH.

Novinare je zanimalo da li je ovo pomak.

- Jeste pomak, zato što u ovo ubacujemo Venecijansku komisiju koja je zaista ekspertno tijelo i čije će se mišljenje, napominjem da to jeste mišljenje i nije obavezujuće, ali koje daje ogromnu snagu kako pravne, tako i moralne prirode i bit će ga gotovo nemoguće ignorirati.


(Video: A. DURGUT)

- Ohrabren sam činjenicom da su mnogi odustali od mnogih prijedloga, HDZ i dalje insistira na rješavanju Predsjedništva, što mislim da nije moguće riješiti u ovom izbornom ciklusu, ali barem nije bilo pominjanja o nametanju rješenja od strane OHR-a kako su dosad neke stranke predlagale.

Hoće li biti pregovori nastavljeni?

- Evopska komisija je uzela na sebe da odredi u konsultacijama sa Venecijanskom komisijom kada će oni biti na raspolaganju. Ukoliko se to pokaže kao predugo, onda u svakom slučaju postoji opcija da nastavimo pregovore i prije nego što eksperti Venecijanske komisije dođu. Međutim, imamo uvjeravanja od gospodina Vigemarka da eksperti Venecijanske komisije biti na raspolaganju veoma brzo.

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao nakon sastanka kako nije bilo nikakvih pomaka, te da se radilo na usaglašavanju stavova.

- Nije bilo pomaka, radilo se na usaglašavanju stavova. Atmosfera je bila dobra i bilo je pokušaja da se postigne dogovor. Bit će angažovana Venecijanska komisija, posebno za neke elemente koji su pominjani a koji se tiču evropskih standarda - istaknuo je Izetbegović.

Naglasio je kako ovo pitanje ostaje otvoreno sve do izbora.

- Ovo se može rješavati sve do petog oktobra. Komisija će se uključiti u narednih desetak dana. Svi su ostali kod svojih stavova, s tim da HDZ insistira da treba rješavati pitanje Predsjedništva - zaključio je Izetbegović.

Lider DF-a Željko Komšić je nakon sastanka kazao kako smatra da će teško doći do dogovora.

- Vrtimo se oko jedne te iste stvari. Jedan koncept koji zagovara gospodin Čović u ime HDZ-a i HNS-a i drugi koncept koji je bliži građanskom modelu. Teško je naći zajedničku tačku i mislim da će teško doći do dogovora. Na kraju smo dogovorili da potražimo neku vrstu pomoći, prije svega Venecijanske komisije, kada je riječ o presudi Ustavnog suda o apelaciji Bože Ljubića i da je riječ o stavovima koje smo dosad iznijeli - rekao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.