BIH

Gračanlije skoro ništa ne znaju o simbolu grada – krivoj Sahat-kuli

Učenici s profesorom Fazlićem predstavili svoj projekt

H. Č.

5.5.2018

Deset učenika trećeg razreda Mješovite srednje škole u Gračanici, Odsjek turistički tehničar, s profesorom Samedom Fazlićem, prezentiralo je općinskim vijećnicima svoj rad s kojim učestvuju u projektu „Goethe instituta“ u Sarajevu „Kulturno naslijeđe, mladi i inovacije“. Riječ je o kulturnom naslijeđu Gračanice, 27 metara visokoj Sahat-kuli, drugoj po visini u BiH. 

O gračaničkoj Sahat-kuli, koju je krajem 17. stoljeća sagradio Ahmed-paša Budimlija, a koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, slikovito su, pokazujući maketu ovog simbola grada, govorile učenice Fata Hadžić, Mejra Hajrić i Emina Alić.

-

Druga po visini sahat-kula u BiH

 Anketirali smo naše sugrađane i došli do zapanjujućih podataka da je zanemarivo mali broj Gračanlija znao nešto konkretno reći o značaju Sahat-kule, koju u narodu zovu i Kosi toranj, jer se odmah poslije gradnje kula nagnula ka sjeverozapadu – kaže Alić.

Učenici će, učestvujući u projektu koji finansijski pomaže francusko-njemački kulturni fond u BiH, nastojati pokazati na koji način vratiti život Sahat-kuli i kako ljudima prezentirati njen značaj.


Na Sahat-kulu prije deset godina postavljena četiri sata na četiri strane  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.