BIH

Ćavar: Valja za manje od pola godine građanima položiti račune

Zgrada institucija BiH: Loši rezultati rada, nema naznaka da će biti bolje

S.DEGIRMENDŽIĆ

6.5.2018

Do općih izbora u BiH ostalo je nepunih šest mjeseci, a stranke koje drže većinu vlasti u BiH nisu ispunile ni djelić obećanja datih građanima prije skoro četiri godine. Premalo je vremena da bi se u narednom periodu nešto promijenilo, a učinak rada državnih institucija u prva četiri mjeseca govori koliko su radili. Ili, bolje rečeno, koliko nisu radili.   

Negativna refleksija  

Tako su, naprimjer, oba doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH u ovoj godini održala tek po pet redovnih sjednica. Dom naroda održao je i jednu hitnu, a Predstavnički dom bio je zakazao dva hitna zasjedanja, ali nijedno nije održano.  

Vijeće ministara BiH, s Denisom Zvizdićem na čelu, odavno se svrstalo u saziv koji je u proceduru uputio najmanji broj zakona otkako postoji, a to im je jedini kontinuitet koji uporno i dosljedno drže.

Treba li podsjećati da su parlamentarci pojedinačno mjesečno zarađivali između 4.000 i 7.000 KM, a približno zarađuju i državni ministri.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), za „Avaz“ kaže da se vlasti više bave predizbornom kampanjom koja je počela još prošle godine i svakodnevno se intenzivira i negativno reflektira i na rezultate rada PSBiH. 

- Zato nema ni dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva kako po pitanju provedbe presude Ustavnog suda BiH tako ni onih koje bi osigurale neophodan pravičniji izborni proces. A nema saglasnosti ni o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa - naglašava Ćavar.


 

Ćavar: Bave se predizbornom kampanjom


Nema programa 

Ćavar ističe da još nije ni „na vidiku” toliko puta obećani kandidatski status BiH za članstvo u EU te da provedba mjera iz Reformske agende na državnom nivou ne teče planiranom dinamikom.

- Naša zemlja još nema program integriranja u EU, ključni dokument na europskom putu naše zemlje, a vrlo malo vremena je ostalo da se situacija totalno uozbilji – naglašava on.

Ćavar smatra da će građani na izborima zasigurno znati prepoznati one koji su radili za ili protiv njihovih interesa.

- I vlasti moraju pokušati realizirati obećano. Jer, za manje od pola godine valja građanima „položiti račune”, kako bi građani - birači mogli dati povjerenje na izborima onima koji su radili u njihovom interesu, a istovremeno „sankcionirali” one koji su primarno mislili na stranačke i svoje osobne interese - zaključuje Ćavar.

 Političare spaja interes 

- Sve političke opstrukcije uvijek su usmjerene protiv interesa građana ove zemlje, koji su najveći, ako ne i jedini, gubitnici u toj priči. Jer, političari se lako i brzo dogovore kada je ugrožen njihov čak i najmanji interes koji ih može udaljiti od vlasti, a to je opcija koja nikome od njih ne odgovara i za koju se grčevito bore, što će i činiti u narednim mjesecima do općih izbora u BiH - kaže Ćavar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.