BIH

Obilježen Dan bijelih nišana u Bratuncu

Fena

6.5.2018

U Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu danas je odavanjem počasti žrtvama genocida u Bratuncu obilježen Dan bijelih nišana. 

U okviru ove 12. manifestacije danas su polaznici mektepske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bratunac učestvovali u čišćenju nišana na šehidskom mezarju Veljaci.

- Kada djeci pričate o prošlosti, to je dobro, ali kada date djetetu, mladoj osobi, da svom rođaku opere nišan, smatram da se tu pravi posebna veza i to je što u njima ostaje zauvijek. Sutra tom djetetu ne može niko pričati isprazne priče, kada on zna da je njegov vršnjak ubijen samo zato što je nosio drugačije ime i prezime - kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam.

Današnjem obilježavanju Dana bijelih nišana je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je ukazao na važnost manifestacije u okviru koje djeca posjećuju mezarje, uče o prošlosti, ali se zajedno druže i upoznaju jedni druge.

- Vi danas treba da ponesete poruku vašim roditeljima, da prenesete da ste prali nišane bratunačkih šehida koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i samo zato što su željeli braniti domovinu Bosnu i Hercegovinu - poručio je Salkić, saopćeno je iz Koordinacije bošnjačkih udruženja i organizacija Bratunca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.