Izetbegović: Slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom

Fena
09.05.2018 14:36

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan "Zlatnih ljiljana". 

- Na ovaj dan 1945. godine, evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i s Istoka i sa Zapada, izvojevali pobjedu nad silama nacizma i fašizma.

Na ovaj dan, pet godina kasnije, francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju saradnje u zajedničkom interesu, u interesu mira kao alternativu sukobima. Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njene narode opredijelio za saradnju i trajni mir.

Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života zasnovanog na toleranciji i jedinstvu različitosti, što su vrijednosti moderne Evrope.

Naš cilj je da u skorijoj budućnosti, kroz članstvo u Evropskoj uniji, te vrijednosti dodatno unaprijedimo i Bosnu i Hercegovinu učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom u kojoj će ideja antifašizma i borbe protiv svih vrsta diskriminacije biti trajno opredjeljenje svih aktera društvenog života - poručio je Izetbegović.

Dodao je da, obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, "slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva i saradnje nad podjelama".

- Iste vrijednosti slavimo obilježavajući i Dan "Zlatnih ljiljana", prisjećajući se najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, iskazujući pri tome spremnost da se prevaziđu sve podjele, i pruži ruka mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, i da se, bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti, gradi sretnija budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti - kaže se u čestitki Izetbegovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

NA VRH