PROCESI

Mihajlović traži da mu ne sudi Državni sud!

Piše: K. KEŠMER

10.5.2018

Dok se čeka da Tužilaštvo BiH zvanično podigne optužnicu protiv teško kompromitiranog i suspendiranog državnog tužioca Bože Mihajlovića, u Sud BiH stigao je njegov dopis u kojem traži da se postupak protiv njega vodi u nekoj drugoj, nižoj sudskoj instanci, saznaje „Dnevni avaz“.  

Očajnički potez

Mihajlović je osumnjičen u aferi „Nestali novac“, odnosno krađi oko 300.000 KM iz sefa Tužilaštva BiH u kojem je bio deponiran novac iz 11 tužilačkih predmeta.

Nakon što je sve bezuspješno pokušao svaliti na svoju daktilografkinju, Mihajlović se, ipak, suočio s istragom protiv njega, tokom koje je, prema našim saznanjima, prikupljen veliki broj dokaza protiv ovog suspendiranog tužioca.

Sada, kada se nalazi u bezizlaznoj situaciji, Mihajlović se odlučio na očajnički potez te zahtijeva prebacivanje svog predmeta u nadležnost drugog, nižeg suda. Prema informacijama „Avaza“, Mihajlović je od Suda BiH tražio da istraga u njegovom slučaju bude prebačena Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a eventualni sudski postupak Općinskom sudu u Sarajevu.

Mihajlović je, naime, naveo da je Apelaciono vijeće Suda BiH nedavno donijelo odluku po kojoj je Sud BiH bio nenadležan da vodi postupak protiv Azre Miletić, s obzirom na to da je ona radila kao sutkinja u ovom sudu.

Umanjiti značaj

No, Mihajlović bi, iako je očigledno davno izgubio kompas, trebao znati da su Sud i Tužilaštvo odvojene institucije. Tako je Apelaciono vijeće u slučaju Azre Miletić uzelo u obzir da je ona uposlenica Suda na kojem joj se sudilo. No, Božo Mihajlović kao tužilac nije uposlenik Suda, već Tužilaštva BiH.

Ono što Mihajlović pokušava jeste dobivanje bolje startne pozicije u sudskom postupku te da umanji značaj teškog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Zašto se čeka s podizanjem optužnice?

Zanimljivo je da je Tužilaštvo BiH Mihajlovića ispitalo još u januaru, ali da optužnica, koja je spremna i napisana, nije upućena Sudu BiH. Prema određenim informacijama, za to Mihajlović može zahvaliti svom kolegi Dubravku Čampari, koji na sve načine pokušava otezati ovaj slučaj, u koji je, prema izjavama pojedinih svjedoka, također involviran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.