BIH

U Olovu svečano otvoren rudnik metala

S. Mi.

10.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Kompanija „Meneco Group“ iz Velike Britanije, nakon šest godina pripremnih radova u koje je investirala 12 miliona KM, zvanično je otpočela s eksploatacijom rude olova u rudniku kod Olova.

Svečanom otvaranju rudnika prisustvovali su Dominik Roberts (Dominic Roberts), u ime kompanije “Mineco Group”, ministar rudarstva, energetike i šumarstva Federacije BiH Nermin Džindić, načelnik općine Olovo Đemal Memagić, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), te ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward Ferguson).

Kako je kazao Ismar Šabović, direktor firme “Geomet”, koja je u sastavu ove britanske kompanije, radi se prvom otvaranju rudnika metala u BiH u proteklih 30 godina, s tim da se danas pokreće tek prva faza eksploatacije. U drugoj je planirana izgradnja separacije i proizvodnog pogona.

- Nakon šest godina dugog puta, 40 dozvola od 17 institucija i više od 12 miliona KM do sada uloženih u taj proces, danas je preduzeće „Geomet“ započelo podzemnu eksploataciju rudnika Olova i ceruzita - kazao je Šabović.

- Za općinu Olovo ovo je nastavak tradicije eksploatacije rude olova, ali i višestruke koristi od zapošljavanja do učešća u poboljšanju ukupne ekonomske slike Olova. Do sada je zaposleno 120 radnika i taj broj, prema najavama, će rasti, što je za nas u Olovu od izuzetne važnosti uz druge koristi koje ćemo imati - kazao je načelnik općine Olovo Đemal Memagić.

S druge strane, Dominik Roberts, u ime investitora britanske grupacije „Mineco“, obećao je daljnju posvećenost ove kompanije najboljim rudarskim praksama, ekološkim standardima i saradnji s okruženjem, odnosno lokalnom zajednicom.

- U rudniku trenutno radi 120 radnika, planovi su upošljavanje još novih 100 radnika, da bi se dostigli planirani kapaciteti od 150 hiljada tona godišnje. To su konkretne koristi za lokalnu zajednicu, ali će svaku pozitivnu priču slijediti drugi investiori, što je veoma važno za cijelu BiH - poručio je britanski ambasador u našoj zemlji Edvard Ferguson.

S obzirom na to da su se istražni radovi finansirali kroz projekt Evropske Unije „Horizont 2020“, ovo je i evropski projekt, kazao je u svom obraćanju šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Lars-Gunar Vigemark.

Inače, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća sarajevski „Energoinvest“ je započeo prva istraživanja i pripremu za eksploataciju rude olova, ali su ratna dešavanja prekinula te aktivnosti. U periodu 1992.-1995. rudnik se nalazio između linija razgraničenja i usljed ratnih dejstava sva oprema je oštećena ili uništena.

Vlada ZDK je 2012. godine dodijelila koncesiju grupaciji „Mineco“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.