REAKCIJE

Ivanić: Odgovorit ćemo na svaki pokušaj ugrožavanja prava RS; Dodik: Ukidanje Vojske RS historijska je greška

Fena
11.05.2018 12:31

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je obaveza predstavnika vlasti da stvore bolje uvjete za Oružane snage BiH (OSBiH), da budu bolje opremljene i imaju bolji životni standard.

- To nam je glavni cilj - rekao je Ivanić i istakao da je neophodno da se okrenemo budućnosti i miru.

- Da bismo se tome okrenuli, mi moramo jedni druge bolje razumijevati - istakao je on te dodao da je on spreman, kao i ljudi koji rade u bh. institucijama, ali traži da se poštuje RS, njeno postojanje i srpski narod.

Spremni smo, rekao je dalje Ivanić, na kompromis, dogovore i zajedničku budućnost, ali će znati i odgovoriti na svaki pokušaj da se ugrozi pravo RS i srpskog naroda da postoji i bude uvažavan.

Podsjetio je da Oružane snage BiH imaju dva glavna cilj, pomoć civilima u slučaju velikih katastrofa te učešće u mirovnim misijama.

- Volio bih da i jedno i drugo bude što je moguće manje, manje sukoba u svijetu i da vi manje rizikujete živote, te da bude manje stradanja civilnog stanovništva i da najveći dio svog vremena provedete u miru u kasarnama - rekao je Ivanić.

Na centralnoj svečanosti obilježavanja 13. godišnjice 3. pješadijskog puka (RS) Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice bivše Vojske RS Ivanić je u obraćanju u kasarni "Kozara" podsjetio da taj puk nastavlja tradiciju Vojske RS.

Dodao je da se Vojska RS trudila da odbrani svoj narod i to je i uradila.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je danas da je mir najbitnija stvar te da se on mora očuvati pod svaku cijenu. 

Dodik je u kasarni "Kozara" rekao da mora da se njeguje mir.

- Uz sve nepravde, historijske i one koje nam se dešavaju, moramo pod svaku cijenu očuvati mir - rekao je on.

Ustvrdio je i da je velika greška nekadašnjih političara RS to što su prihvatili da se ukine Vojska RS.

Kazao je da je do toga došlo pod pritiskom.

- Velika, historijska i nepotrebna greška političara RS je bila to što su prihvatili da se ukine Vojska RS kao struktura dobivena u Dejtonu i upisana u Ustav - naveo je Dodik.

On je podsjetio na formiranje bivše Vojske RS, prije 26 godina, navodeći da “ona nije napadala, već branila narod RS”.

Osim predstavnika vlasti RS, svečanosti prisustvuju i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš te ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

NA VRH