BLAGAJ

Ef. Dedović: Mi nismo narod bez korijena

M. Sm.

12.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Naše dovište, drugo po veličini nakon Ajvatovice, Blagajska tekija na Vrelu Bune danas je privukla blizu 30.000 ljudi. Iz svih dijelova BiH, ali i iz cijele regije, u drevni Blagaj pohrlili su vjernici kako bi prisustvovali mevludu i zikru, koji se, tradicionalno, održava svake druge subote u maju.

U ovaj mistični ambijent doveli su ih vjera i iskrenost, a mevlud i zikr proučili su derviši, šejhovi i imami s područja Mostarskog muftijstva, predvođeni šejhom Sirijom ef. Hadžimejlićem. 

Hiljadama vjernika obratio se mostarski muftija Salem ef. Dedović, podsjetivši na to da su ovakvi skupovi dio naše stare srednjovjekovne tradicije, starih dovišta našeg naroda koji su se zvali Rusag bosanski. Na takvim skupovima, naveo je on, okupljao se naš narod da promisli o sadašnjosti, o budućnosti, da sagledava, naveo je, šta su mu putokazi za budućnost. 

- To su bili zborovi koji su objedinjavali narod i zajednicu, baš kao i mi danas, a mi smo baštinici te srednjovjekovne tradicije. Mi nismo narod bez korijena, mi smo narod i zajednica kontinuiteta, trajanja i postojanja, koji baštini vrijednosti naših predaka – poručio je mostarski muftija.

U svakom vremenu, nastavio je, svaka generacija muslimana i muslimanki imala je životne kušnje. 

- Kroz to breme valja se pokazati, dokazati i potvrditi kao vjernik. Ne posustajte, nemojte se žalostiti, ne gubite hrabrost i ne gubite nadu - rekao je ef. Dedović okupljenim vjernicima.

Također, istakao je da se „moramo okrenuti sebi i jedni drugima, kao što smo danas na ovome mjestu“.  

Posebnu pažnju u svom obraćanju posvetio je Mostaru, kazavši da „Mostar nije i ne može biti dio cjelovitog paketa“.

- Mostar je poseban i izvan je toga, i rješenja za Mostar moraju biti posebna, ali moraju biti cjelovita i statutarna. Ne mogu biti ishitrena i ne mogu takva donijeti prevlast, dominaciju i prevaru. Na to bošnjački narod ovdje neće i ne može pristati - istakao je ef. Dedović. 

Vjernicima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, profesor Mustafa ef. Spahić.  

- Vjera daje sigurnost, autentičnost i u srcima nas hrani. Vjera je intuitivna, iskonska, autentična potreba ljudske duše. Središte vjere i centar vjere jesu ljudska srca, a srca hoće, traže žele i probijaju se jedinom Bogu - kazao je ef. Spahić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.