POZITIVNE PRIČE

"Naša vizija“ invalidima pruža šansu da žive od svog rada

Zajednički žele ostvariti ciljeve koje su sebi zadali

E. DRAGUNIĆ

14.5.2018

Članovi Udruženja osoba s invaliditetom (UOSI) ZDK nedavno su u Zenici osnovali preduzeće simboličnog naziva „Naša vizija“. Za početak, proizvodit će dekorativne predmete za ugostiteljstvo, zdravstvo i široku potrošnju, poput stolnjaka, nadstolnjaka, kuhinjskih salveta, peškira, posteljina te kuharskih pregača i kapa. 

Pokazali kreativnost


Preduzeće trenutno ima šestero zaposlenih

Vremenom planiraju povećati poslovanje, jer su registrirani za obavljanje 170 djelatnosti. Ekipa „Avaza“ posjetila je sjedište ovog preduzeća, gdje su nam ovi vrijedni ljudi pokazali šta i kako rade.

Direktor preduzeća i osnivač Udruženja je Munir Isaković (51), koji je od rođenja potpuno slijep. Kako kaže, imao je viziju da formira preduzeće u kojem će raditi isključivo osobe s invaliditetom.

- Želio sam da to ne bude samo obično članstvo nego i da nešto radimo, da osobe s invaliditetom pokažu i dokažu da su kreativne, da su dostojni nasljednici ovog društva i države. Želimo pokazati da ne smijemo, ne možemo i ne trebamo biti građani drugog reda, kakvim nas društvo zbog predrasuda manje-više smatra – kaže Isaković.

Iako su se mnogima obraćali za pomoć, šivaće mašine i sav materijal na kraju su sami nabavili, a prostorije su unajmili i plaćaju mjesečnu kiriju od 400 KM.

-

Neki od radova vrijednih uposlenika

 Trenutno imamo šestero zaposlenih, a svaka osoba s invaliditetom, bez obzira na to da li je član Udruženja ili ne, moći će se kod nas zaposliti – ističe Isaković.

Najiskusnija radnica je Vildana Bajramović, koja je 60-postotni invalid i članica je udruženja tri godine. Ima 30 godina iskustva u poslovima šivanja, a nakon operacije vratne kičme i dugogodišnjeg liječenja od 2013. godine je nezaposlena.

Stabilna firma

- Ovdje sam radnica, ali i instruktorica drugim kolegama. Radit ćemo i potruditi se da svi zajedno ostvarimo ciljeve koje smo sebi zadali. Za početak pravimo ugostiteljske stolnjake i nadstolnjake od visokokvalitetnog materijala. Nadam se da ćemo imati stabilnu firmu u kojoj ćemo moći svi raditi i zaraditi – kaže Bajramović.

Kontakt podaci „Naše vizije“

Uposlenici „Naše vizije“ pozivaju sve ugostiteljske, zdravstvene i druge objekte u BiH koji koriste stolnjake, nadstolnjake, posteljine i slične predmete da im se obrate za saradnju. Oni, kako kažu, zauzvrat garantiraju kvalitet i povoljnu cijenu. Brojevi telefona firme su 032/244-040 i 062/955-609, a mail je [email protected]. Ponuda proizvoda može se vidjeti i na Facebook stranici Uosi Zdk.

Za početak šiju samo po narudžbi, a kako kaže Isaković, već su uspostavili kontakte s nekoliko hotela u Sarajevu: „Radon Plaza“, „Hollywood“, „Hills“, „Grand“, „Bosnia“...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.