KORIDOR 5C

Potpisan ugovor za poddionicu Počitelj - Buna, rok izgradnje 18 mjeseci

M. H.

18.5.2018

U sjedištu JP „Autoceste FBiH“ u Mostaru danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o izgradnji dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug - Počitelj, tj. poddionice Počitelj - Buna do tunela Kvanj duge 7,2 kilometra.

Potpise na ovaj ugovor, vrijedan 25.692.383,53 eura sa PDV-om, za koji su sredstva osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), stavili su Adnan Terzić, direktor JP „Autoceste FBiH“ kao investitor, Ladislav Bevanda, direktor „Hering d.d. Široki Brijeg” u ime izvođača radova, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i Jan Braun (Ian Brown), direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

- Drago mi je da smo došli u priliku da potpišemo ugovor o nastavku izgradnje Koridora 5C nakon usvajanja Zakona o akcizama. Prošlu smo godinu bili zaustavljeni činjenicom da zakon nije bio usvojen i evo nakon usvajanja, zajedno s kreditorom, brzo smo i efikasno i bez ikakvih negativnih konotacija proveli postupak, evaluaciju i odabrali izvođača. Nadam se da će u roku od 18 mjeseci, kao ozbiljan graditelj, gospodin Bevanda imati puno više toga za reći - kazao je Terzić na pres-konferenciji za novinare u Mostaru.

Podsjetio je da ova poddionica prolazi najvećim dijelom kroz područje općine Čapljina, jedinim dijelom i kroz grad Mostar.

- Po svemu ne predstavlja neki tehnički zahtjevan projekt u odnosu na dionice koje imamo na sjeveru. Geološki je stabilno tlo - rekao je Terzić.

Terzić je naglasio i da je Uprava JP „Autoceste FBiH“ s Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH na čelu, nakon što se usvojio Zakon o akcizama koji je otvorio milijardu i po eura mogućnosti novih zaduženja, s finansijskim institucijama već ugovorila milijardu eura za pojedine dionice, a to podrazumijeva skoro kompletan Koridor osim dionice tunel Prenj i dionice Mostar sjever - Mostar jug, gdje imaju mogućnost novog modela finansiranja.

- Imamo mogućnost zaduženja za ovih 500 miliona i time bismo zatvorili kompletnu konstrukciju. Znači, radilo se puno i osigurali smo sada nesmetano da, od potpisivanja ovog ugovora, imamo mogućnost u sljedeće dvije godine da dodijelimo 11 tendera i da cijeli Koridor bude u fazi izgradnje - naveo je Terzić.

Lasić je kazao da je izuzetno zadovoljan i sretan što je konačno potpisan jedan ugovor za područje Hercegovine.

- Znate da smo imali određene opstrukcije, posebno oko ovog tenderskog dijela dionice Počitelj - Zvirovići. Sretan sam što je potpisan ovaj ugovor, nadam se do kraja ljeta da ćemo završiti i proces Počitelj - Zvirovići. Na taj će način Hercegovina postati jedno ozbiljnije gradilište na Koridoru 5C. Što se tiče Ministarstva i mene osobno, Uprava ''Autocesta FBiH'' ima punu podršku i ovom im prilikom čestitam i na ovom projektu, kao i nizu projekata i ugovora koji će se potpisati u skorije vrijeme - kazao je Lasić.

Izrazio je uvjerenje da će tokom ljeta biti potpisano još ugovora za cijeli koridor, od Svilaja pa do juga Hercegovine.

Braun je istakao da je, da bi EBRD odobrila sredstva za projekt, trebalo najprije izvršiti povećanje akciza za gorivo.

- Preduzeće nije moglo učiniti ništa sve dok se nije usvojio zakon i nisu mogli odabrati izvođača za ovaj projekt. Čim se to usvojilo oni su taj proces uradili što je najbrže bilo moguće. Što se tiče evaluacije tendera, gospodin Terzić je to rekao i ja se zaista slažem s njegovom izjavom. Znači, čitav proces je trajao na vrlo ozbiljan i brz način i zato smo danas ovdje - rekao je Braun.

Kad je u pitanju poddionica Počitelj - Zvirovići, na pres-konferenciji je istaknuto da je Evropska investicijska banka dala svog konsultanta koji će pomoći da se izvrši evaluacija tenderske dokumentacije. Izneseno je očekivanje da će tender biti raspisan do sredine juna.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.