PROCESI

Mihajloviću će suditi Sud BiH!

Mihajlović: Dao iskaz u svojstvu osumnjičenoga prije četiri mjeseca

Piše: M. AŠČIĆ

19.5.2018

Sud BiH odbio je jučer zahtjev suspendiranog i kompromitiranog državnog tužioca Bože Mihajlovića, podnesenog prije dvije sedmice, za prenošenje postupka na niži nivo!

Odluka donesena

Iz Državnog suda jučer nam je potvrđeno da je odluka donesena, ali da ne može biti saopćena dok je „ne zaprime stranke u postupku“. Iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, koje se prekjučer usprotivilo Mihajlovićevom dopisu, nezvanično nam je potvrđeno da je zahtjev ovog tužioca, ipak, odbijen.

To znači da će Sud BiH, ipak, suditi Mihajloviću u procesu koji ga vrlo brzo očekuje, a ne Općinski sud u Sarajevu, što je, između ostalog ,bilo navedeno u zahtjevu ovog suspendiranog državnog tužioca.

Mihajlovića Tužilaštvo BiH sumnjiči za nesavjestan rad u službi u aferi „Nestali novac“, jer je iz kase Tužilaštva i 12 tužilačkih predmeta koje je dužio nestalo skoro 300.000 KM. Na svim aktima o izuzimanju novca je potpis tužioca Mihajlovića, a nestao je novac čak i iz predmeta vezanih uz prostituciju.

Zahtjev za prenošenje postupka došao je u trenutku kada je Tužilaštvo BiH dodalo novo krivično djelo za koje se Mihajlović sumnjiči i kada je, s obzirom na brojne dokaze, pritisnut uza zid odlučio svjesno izbjeći optužnicu, koja je, prema informacijama „Avaza“, spremna, napisana, ali nikome nije jasno zašto još nije podignuta.

U ovom slučaju, kako i u onome gdje je osumnjičeni Goran Salihović, pravosnažno smijenjeni glavni tužilac i Mihajlovićev šef, radi se o neviđenoj sporosti tužilaca, koji su najprije pokušali za ovo djelo okriviti Mihajlovićevu teško bolesnu daktilografkinju Sadinu Beridan-Zuhrić.

Uvid u dokaze

Pogotovo je to evidentno jer je Mihajloviću dozvoljen uvid u sve dokaze, a s davanjem iskaza završio je još u januaru, skoro prije četiri mjeseca! Ali, zbog očitog straha da će sudski proces protiv Mihajlovića razotkriti način na koji su postupali pojedini korumpirani pojedinci iz Tužilaštva i Suda, koji su bliski SDA, a umiješani su u ovu pljačku ili su za nju znali, uporno se do posljednjeg trena pokušava prolongirati optužnica.

Odbijen mu i advokat po službenoj dužnosti 

Mihajlovića je već drugi put u nekoliko mjeseci odbio Sud BiH. Tokom istrage Sud je odbio i njegov zahtjev da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti, pravdajući to činjenicom da „nije u stanju da plaća advokata“. No, i taj je zahtjev odbijen kao neosnovan. Mihajlović, iako pod suspenzijom, ima mjesečna primanja viša od 4.000 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.