POSJETE

Svjetski mediji o Erdoanovoj posjeti: Bakirov "brat" održao jedini kontroverzni predizborni skup van Turske

Avaz.ba

20.5.2018

Posjeta Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Sarajevu nije s velikom pažnjom praćena samo u našoj zemlji, već su o njoj pisali i brojni regionalni i svjetski mediji.

U tekstu "Daily maila" piše da niko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju kontroverznog predizbornog skupa zbog bliskih veza vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoanove vladajuće AK partije.

I njemački "Deutsche Welle" osvrnuo se na to da je Erdoan održao u Sarajevu svoj jedini predizborni skup izvan Turske. 

- Glavni grad Sarajevo izabran je za događaj nakon što su zemlje poput Njemačke, Austrije i Holandije zabranile turskim političarima da održe takve skupove, potičući napetosti između Ankare i Brisela - piše Deutsche Welle.

Posebno su se osvrnuli na odnose člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa turskim predsjednikom. 

-  Izetbegović naziva Erdoana "bratom" i prisustvuje porodičnim proslavama turskog predsjednika.  U siromašnoj i podijeljenoj balkanskoj zemlji, blizina takvom harizmatičnom vođi pomaže Izetbegovićevu da cementira moć - navodi DW.

U tekstu "Euro Newsa" se navodi da su Erdoanovi predizborni skupovi zabranjeni u Holandiji, Njemačkoj i Austriji. Ovaj medij prenio je neke izjave bh. građana, a jedan od njih rekao je da Erdoan dolazi u Sarajevo jer je blizak Bakiru Izetbegoviću.

Kako se navodi, postoje i naznake kako se zvanična Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na "muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji".

I brojni regionalni mediji prenijeli su Erdoanove poruke iz Sarajeva. "Bog nam je poslao Erdoana: Posjeta turskog predsjednika izazvala oduševljenje u BiH!" prenosi Espres.rs, a Informer.rs se osvrnuo na veliku promjenu u protokolu.

U tekstu pod naslovom "Tek je stigao, a već mu dosadilo! Erdoan iznenada skratio posjetu Sarajevu - ništa od šetnje Baščaršijom!", Informer. je izvijestio o skraćivanju posjete turskog predsjednika.

Hrvatski "Novi list" piše da je Erdoan predizbornim skupom u Sarajevu mobilizirao dijasporu, a da ga je Izetbegović nazvao Božijim poslanikom.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.