BEZ PRINCIPIJELNOSTI

Zašto u BiH niko ne smije pozdraviti demokratske promjene i debakl autokrate, Bakirovog i Dodikovog prijatelja, Erdoana

Erdoanova stranka je poražena u većini zapadnog dijela Turske, a opozicija je zadržala sve veće centre poput Istanbula, Ankare i Izmira

Izetbegović i Erdoan. Anadolija

1.4.2024

Javnost u svijetu je bila iznenađena nakon što je stranka turskog autokrate Redžepa Tajipa Erdoana doživjela debakl na lokalnim izborima.

Erdoanova stranka je poražena u većini zapadnog dijela Turske, a opozicija je zadržala sve veće centre poput Istanbula, Ankare i Izmira.

Svi značajni gradovi trenutno su u rukama opozicije.

Poređenje rezultata izbora 2019. i 2024: Žuta boja označava Erdoanovu AKP. Wikipedia

Ono što je interesantno je da većina političara u BiH, kao ni ranije, nije se usudila da uputi niti jednu negativnu riječ prema aktuelnom predsjedniku Turske i njegovom načinu vladanja.

- Prema prvim informacijama koje imamo, Ekrem Imamolu vodi u izbornoj utrci za gradonačelnika Istanbula. Čestitam i sa nestrpljenjem očekujem konačne rezultate – poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te podijelila njihovu zajedničku fotografiju.

Bez direktnih kritika

No ona, kao niti njene stranačke kolege iz SDP-a, iako su imali određene odnose sa opozicijom koju predvodi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamolu, nisu nikada direktno kritikovali Redžepa Tajipa Erdoana.

Naprotiv, neki političari su održavali i bliske odnose sa autokratskim režimom u Turskoj, pa je ministar odbrane Zukan Helez od zamjenika ministra iz Turske dobio spisak tzv. gulenovaca među visokim zvaničnicima u BiH.

Helez: Dobio spisak tzv. gulenovaca u BiH. Facebook

Početkom prošlog mjeseca su se i članovi Predsjedništva BiH sastali sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, a nakon toga su upućeni hvalospjevi za njegovu „sveukupnu pomoć državi BiH“.

Ono što nije tajna su bliski odnosi SDA i njihovog predsjednika Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Turske, pa stoga i ne čudi što se oni ne oglašavaju po tom pitanju. Dodatno, prema tvrdnjama dobro obavještenih izbora, u Turskoj se krije i jedan od aduta SDA Fikret Prevljak, za kojeg se spekulira da je pobjegao zbog straha od optužnice.

Bliskost s Dodikom

Posebno je interesantna i bliskost predsjednika RS Milorada Dodika sa Redžepom Tajipom Erdoanom, iako je svojevremeno govorio da bi na sportskim takmičenjima za BiH navijao jedino kada igraju protiv Turske.

Ipak, Dodik je ploču promijenio nakon što je na visoke funkcije u Srbiji zasjeo Aleksandar Vučić, koji je nastojao, a i dalje nastoji održati dobre odnose sa svim velikim zemljama, pa tako i Turskom. Logika svakog režima u RS je da prati politiku Srbije.

Tako se Milorad Dodik, kao osoba bliska Erdoanu, pojavio i na inauguraciji Erdoana.

Dodik i Erdoan. Anadolija

Razlog za nedostatak reakcije u Sarajevu je svakako i pragmatizam, jer poznato da određen dio stanovništva gaji emociju prema Turskoj, a Redžep Tajip Erdoan je personifikacija svega toga. Ništa to nije drugačije od onog što se osjeća u Banjoj Luci prema Rusiji, a samim tim i Vladimiru Putinu.

Također, jedan od razloga je to što Turska ima medije pod svojom kontrolom u Sarajevu, a koji su inače bliski i SDA. Kritikama na račun Turske svako rizikuje da bude „razapet“ od strane istih, kao što je autor ovih redaka bio kada je kritikovao neusvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Turske. 

Naslov teksta bio je vrlo tendencioznog naziva "Lažima protiv Turkiye".

Dio iz spornog teksta. Screenshot

Kada ima emocija i pragmatizma, onda racionalnosti svakako nedostaje. Svako ko se iole zalaže za demokratske vrijednosti bi trebao pozdravljati promjene, pogotovo ako one dolaze u nemogućim, autokratskim uslovima.

No, trebali bi se sjetiti svi oni koji zbog pragmatizma ne kritikuju Erdoana, da bi upravo zbog toga to trebali raditi, kada se uzme u obzirom da je riječ o osobi koja je u Sarajevu propagirala antizapadnu retoriku.

- Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku – govorio je Erdoan 2022. godine u predizbornom periodu, kada se pojavio kao jedan od aduta predizborne kampanje za Predsjedništvo BiH Bakira Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.