SASTANAK SA BH. DIJASPOROM

Erdoan poručio Dodiku: Mi ćemo preuzeti ulogu posrednika, ali ne na vaš zahtjev

Učinit ćemo sve da povjerenje preminulog Alije Izetbegovića ne bude narušeno, istakao je

Redžep Tajip Erdoan. Agencije

H. J. I.

8.11.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) ugostio je predstavnike bosanskih nevladinih organizacija u Turskoj. Njegovo obraćanje prenijelo je online izdanja turskog lista Hurriyet.

Izražavajući saučešće povodom smrti Hasana Čengića, jednog od kolega rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, i Muamera Zukorlića, bivšeg muftije Islamske zajednice Srbije, Erdogan je rekao da će delegacija koju predvodi zamjenik predsjednika AK Partije Numan Kurtumuluš (Kurtulmuş) otići u Bosnu.

Podsjećajući da se Čengić borio na prvoj liniji fronta u bosanskom ratu, Erdoan je rekao:

- Bio je pravi heroj koji je umrlom Aliji služio kao saputnik i svoj život je posvetio Bosni i Hercegovini. Neka je Bog s njim zadovoljan i blagoslovi ga njegovim nebom i ljepotom. Veoma sam sretan što sam se sastao zajedno da vama braćo moja i prijatelji koji predstavljate naše bosanskohercegovačke građane. Želim da se zahvalim svakome od vas na vašoj posjeti. Molim se svome Gospodinu da konsultacije koje ćemo obaviti budu od koristi za našu bosansku braću i Bosnu i Hercegovinu. Danas bih volio da vas više slušam i saznam vaša vrijedna mišljenja. Želim da razgovaramo. -



Oko 2 miliona Bosanaca živi u Turskoj

Izrazivši da je Turska u posljednja 2 vijeka ugostila milione ljudi koji su migrirali iz različitih razloga, Erdoan je nastavio:

- Danas imamo oko 2 miliona građana bosanskog porijekla u gotovo svakoj pokrajini naše zemlje. Ova braća i dalje održavaju čvrste veze sa svojom domovinom. Svaki negativan ili pozitivan razvoj događaja na Balkanu pomno pratite kao moja braća i sestre koje predstavljate . Dok nas neki događaji raduju, teške situacije izazivaju zabrinutost svih nas – rekao je.

Ističući da posebno mjesto u srcima nacije ima Bosna i Hercegovina, sa kojom su snažni odnosi održavani vijekovima, Erdoan je istakao da turski narod smatra svojom dužnošću da u svakom periodu historije stoji uz Bosnu i Hercegovinu i Bosance, bez obzira na okolnosti.

Ističući da je Turska mobilizirala sve svoje resurse tokom bosanskog rata, u kojem su se desili veliki masakri i zločini protiv čovječnosti, Erdoan je dodao:

- Od sada ćemo nastaviti da stojimo uz našu bosansku braću na mnogo jači i drugačiji način. Uložili smo i ulažemo sve napore da mirno okruženje uspostavljeno nakon rata bude trajno. Bosna i Hercegovina je multikulturalna i dali smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje etničkog identiteta i njegovu stabilizaciju. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka pred tužnim događajima kao onima koji su se desili u prošlosti u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci, Srbi i Hrvati također su imali koristi od ulaganja turskih kompanija – istakao je predsjednik Turske.


Naši radovi na autoputu Beograd – Sarajevo teku po planu

Napominjući da je Turska geografski balkanska zemlja, pored njenih ljudskih i kulturnih veza, predsjednik Erdogan je istakao da je nezamislivo da Turska okrene leđa na napore nekih zemalja da direktno interveniraniju i žele da mijenjaju granice na Balkanu.

- Mi to vidimo kao naše unutrašnje pitanje i preduzimamo i preduzimaćemo neophodne korake za rješavanje problema. Također znamo da napori Turske da održi mir i stabilnost na ovom geografskom području uznemiravaju neke krugove koji se hrane previranjima i haosom. Međutim, uprkos tome, mi nastavljamo raditi u BiH i cijelom Balkanu za dobrobit sviju – izjavio je.

Objašnjavajući da Turska ima širok spektar prisustva, od ulaganja turskih kompanija do aktivnosti institucija kao što su TIKA, Predsjedništvo za Turke u inostranstvu, Yunus Emre Institut, DEİK, od bankarskog sektora do univerziteta, Erdoan je rekao:

- Ukupna direktna ulaganja Turske u Bosnu i Hercegovinu trenutno premašuju 250 miliona dolara. Cilj nam je da našu bilateralnu trgovinu, koja je prošle godine bila 650 miliona dolara uprkos epidemiji, za kratko vrijeme povećamo na preko milijardu dolara. Sa našim nevladinim organizacijama, ruka pomoći našeg naroda stići će do najudaljenijeg kutka Balkana.Naši radovi na autoputu Beograd-Sarajevo, koji će dati veliki doprinos privredi regiona, napreduju po planu. Po našem mišljenju, ovo nije samo projekat puta, već i mirovni projekat u svim aspektima. Nedavno smo otvorili naš Generalni konzulat u Novom Pazaru. Sljedeće godine će biti pušten u promet i Tutinski put. Nadam se da ćemo ubrzati naše projekte u svim oblastima od vazdušnog saobraćaja do trgovine, industrije i obrazovanja.-


Balkan kao izvor mira, ne tenzija

Naveo je da žele da Balkan, koji je doživio mnoge tragedije u historiji i koji je do juče bio poznat kao izvor sukoba, uvijek bude izvor mira, a ne tenzija.

- Želimo da Balkan postane ostrvo stabilnosti u srcu Evrope, da se razvija i ekonomski jača. Nikada ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u arenu uticaja i borbe za one koji se s ovom geografijom obračunavaju. Ozbiljno smo ubrzali naše diplomatske napore nakon nedavnih tenzija koje su čak i o njenom integritetu otvorile debatu. 

Kao zemlja koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini i koju poštuju i imaju povjerenja od svih strana, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema. Prvo, mi smo poslali našeg ministra vanjskih poslova u Bosnu i Hercegovinu kako bi jasno prenio naše poruke sagovornicima. Zatim smo tokom moje posjete Bosni i Hercegovini u avgustu ponovo prenijeli svoje stavove i sugestije na najvišem nivou. Gospodin Dodik je ponudio posredovanje u tom kontekstu. 

Sve strane u Bosni i Hercegovini su već željele da se Turska uključi u ovaj proces. Ako ste odlučni po ovom pitanju, mi ćemo preuzeti ulogu posrednika, ali gospodine Dodik, to se neće desiti na vaš zahtjev. I Džaferović i Komšić bi to trebali podržati vrlo odlučno - rekao je Erdoan.


Sastanak sa Vučićem

Osvrnuo se i na sastanak sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

- Sa predsjednikom Srbije, gospodinom Vučićem, razgovarali smo u Istanbulu 18. septembra o svim dešavanjima. U srijedu sam ugostio gospodina Bakira Izetbegovića, održali smo zajedničku radnu večeru. Konsultovao sam se sa svojim bratom kako da riješimo situaciju i napetost u zemlji prije nego što dalje eskalira. 

Tokom našeg sastanka imali smo priliku da ocijenimo doprinose koje Turska može dati u ovom procesu. Nadam se da ću ugostiti i druge zvaničnike iz Bosne i Hercegovine, posebno Dodika, Komšića, zajedno sa Džaferovićem, a planiram da ih ugostim u narednim danima u Ankari i o tome ćemo obaviti potrebne razgovore. 

Učinit ćemo sve da povjerenje preminulog Alije Izetbegovića ne bude narušeno. Nastavit ćemo pojačavati dijalog sa svim stranama kako se Bosna i Hercegovina ne bi vratila u stare loše dane. U međuvremenu planiram da se sastanem sa njim, možda u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili da na isti način pozovem gospodina Vučića u Ankaru – dodao je Erdoan.

Očekujem da vjerujete Turskoj diplomatiji

Predsjednik Turske je istakao da šta god drugi radili, da će oni nastaviti da podržavaju Srbe, Hrvate, Albance, Makedonce, zajedno sa bosanskom braćom.

- Vjerujem da ćemo ovo pitanje u kratkom vremenu prevazići na osnovu pravde i pravičnosti uz pomirljiv i orijentiran pristup rješenju. Znam da ste i vi, braćo moja, opravdano zabrinuti zbog rastuće tenzije u vašoj zemlji, kao i svi Bosanci. Također sam svjestan da cijeli naš narod pomno prati dešavanja. Očekujem da vjerujete u njenu diplomatiju i državu Republiku Tursku. 

Turska sigurno neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina opet doživi bol kroz koju je prošla 1990-ih. Nastavićemo sa našim naporima dok ne nađemo trajno rješenje problema. Ne moram ni reći da nećemo oklijevati da zauzmemo odlučniji stav kada je potrebno  – zaključio je Erdoan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.