AFERE

Džaferović slagao da je radio prema procedurama

M. AŠČIĆ

21.5.2018

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ponovo je uhvaćen u laži, a više je nego jasno da je prekršio zakonske procedure prilikom imenovanja Aide Kreho za sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice.

Zahtjev Sudu

Jasno je to, naime, iz dopisa koji su sekretari oba doma Parlamentarne skupštine BiH uputili Sudu BiH, koji je u posjedu „Avaza”. Riječ je o odgovoru na zahtjev Suda da se toj instituciji dostavi pojašnjenje po tužbi koju je oštećeni kandidat Anes Kaleta podnio 12. aprila, a s kojom je zatražio „odgodu izvršenja konačnog akta do konačne sudske odluke“

Kako smo već ranije pisali, Džaferović je predložio za imenovanje Aide Kreho, koja je bila tek četvrta na konkursnoj listi za poziciju sekretara Zajedničke komisije, iako je Kaleta bio prvorangirani s najboljim ocjenama.

Potom je Džaferović u svojoj reakciji tvrdio da je postupio prema procedurama i da kolegiji domova imaju pravo odabrati bilo koga s liste. No, sada ga demantira odgovor Marina Vukoje i Bojana Ninkovića, sekretara dva doma Parlamenta BiH, upućen Sudu BiH


Oni, naime, tu navode da „Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je nadležan za odlučivanje po predmetnom zahtjevu, nije imao sjednicu na kojoj bi zahtjev bio razmatran, te samim tim nadležni organ nije donio rješenje u skladu s članom 18. stav 2. Zakona o upravnim sporovima BiH“.

 Prijedlog Sekretarijata

- Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH će, zavisno od mogućnosti, u narednom periodu održati sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati podneseni zahtjev - stoji u odgovoru Sudu BiH.

Ovi navodi potvrđuju da je za imenovanje Krehe bio zadužen isključivo Zajednički kolegij oba doma, a na prijedlog Kolegija Sekretarijata, a ne kako je Džaferović postupio na sjednici Kolegija Predstavničkog doma.

On je imenovao Kreho, a zatim prijedlog uputio Domu naroda. Iz svega je jasno da je prekršio zakon i svjesno slagao javnost da je radio prema procedurama.  

Kaleta od Suda BiH traži donošenje privremene mjere za obustavljanje cijele procedure imenovanja sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava do pravosnažnog okončanja cijelog slučaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.