SJEDNICE

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Pao i program rada Vlade FBiH

A. Kuburović/Avaz.ba

M. R. S.

22.5.2018

Odluka o utvrđivanju privremenih smjernica politike za provođenje energijske efikasnosti u Federaciji BiH nije usvojena jer broj poslanika koji su je podržali nije bio dovoljan.  

Za su bili poslanici SDA, SBB-a, HDZ-HNS, a protiv većina opozicionih zastupnika.

Ova odluka prva je tačka današnjeg nastavka vanredne sjednice. Ako ovakav omjer snaga bude nastavljen, postoji opasnost da rebalans budžeta ne bude usvojen.

Ipak, zastupnici su usvojili Strategiju razvoja drvne industrije FBiH za period 2016. – 2025., mada tijesnom većinom i nakon pojedinačnog glasanja poslanika koje je traženo budući da je ova strategija prvobitno pala na elektronskom glasanju.

Tokom diskusije o njoj zastupnik DF-a Dževad Adžem je kazao da su sve strategije u kojima su angažirani stranci pljačka prirodnih resursa. Polušaljivo je kazao i da u šumarstvu više gospodari SDA nego „Zagor“ iz romana.

- Ako ne možemo depolitizirati odnos u društvu, dajte da barem depolitiziramo šume – rekao je Adžem.

Bez ikakve prethodne diskusije, usvojene su i strategije razvoja industrije građevinskog materijala te razvoja metalnog i elektrosektora Federacije BiH za period 2016. – 2025. 

Također, program rada Vlade FBiH za ovu godinu nije dobio potrebnu većinu glasova ni nakon pojedinačnog glasanja. Nedostajao je jedan glas da prođe.  

Problem je što nisu na sjednici svi iz „parlamentarne većine“.

Prethodno je zastupnik Dževad Adžem „zamjerio“ jer se program rada Vlade usvaja nakon skoro pola godine te je stoga postavio pitanje je li ovo program ili reprogram rada Vlade.

Šef Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić istakao je da se, gledajući predloženi program rada Vlade FBiH, stječe utisak da Vlada u prethodne tri godine nije pokazala rezultate.  

Prokomentirao je da Vlada planira izmjene zakona i donošenje novih „kojima bi se derogirao set antikorupcijskih zakona''.

U nastavku sjednice raspravlja se o programu rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za ovu godinu, koji "preslikava" program rada Vlade.

Šef Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić kazao je da je način na koji se radi sve ijedna tačka današnje sjednice ponižavajući i za Dom i za Vladu.

Tokom rasprave o programu rada Predstavničkog doma za ovu godinu zastupnik SDP-a Damir Mašić ocijenio je farsom da se glasa o programu rada Parlamenta koji ne radi, skrenuvši pažnju da Predstavnički dom zasjeda jednom u dva i po mjeseca.

Iz opozicije su se čuli pozivi da se ne usvoji program rada ovog doma, a od nekih zastupnika SDA da se usvoji.

Zastupnik Dževad Adžem, obraćajući se poslanicima SDA, rekao je da, ako se usvoji program rada Predstavničkog doma, a oboren je program rada Vlade, to znači da „radite o glavi“ premijeru Fadilu Novaliću, koji dolazi iz SDA.

Nakon diskusija, usvojen je Program rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u formi nacrta, za što nije bilo potrebno 50 glasova za. Ovaj dokument je podržalo 40 glasova poslanika. 

Reagirajući, poslanik SDP-a Damir Mašić kazao je da predsjedavajući Doma Edin Mušić (SDA), zloupotrebljavajući svoju poziciju, uvodi termin "nacrt" samo da bi ovaj dokument mogao biti usvojen. Naveo je da u dnevnom redu nigdje ne stoji "nacrt", nego program rada Predstavničkog doma Parlamenta BiH za 2018. godinu. 

Mušić mu je odgovorio da u Poslovniku o radu pročita na koji se način donosi program rada. 

Ovim je okončana jedna vanredna sjednica, a u 15 sati treba početi nova. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.