SARAJEVO

Ni Venecijanska komisija nije omekšala stav HDZ-a

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

17.30 Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i učesnik u razgovorima stranaka o Izbornom zakonu na ekspertnom nivou, kazao je za „Avaz“ da su predstavnici Venecijanske komisije danas saslušali stavove stranaka.

- Žao mi je što se i dalje kod nekih stranaka ne vidi volja za postizanjem rješenja iako se veoma dobro slažu oko nekih perifernih pitanja. Nastavljamo razgovore u četvrtak i nadam se da će tada biti više spremnosti da se postigne rješenje - kazao je Arnaut.  

17.10 Završen je zajednički sastanak predstavnika pet političkih stranaka iz Federacije sa članovima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona za BiH.  Inače, u zgradi Delegacije EU ostali su predstavnici HDZ-a, Krišto i Čolak. U toku je sastanak s njima.

Po okončanju trosatnog sastanka, učesnici su naglasili da je ovo prvi u nizu sastanaka koji će uslijediti s ekspertima ove komisije, koja je, inače, pravno tijelo Vijeća Evrope, te su danas evropski eksperti saslušali sve prijedloge stranaka, koji se tiču izmjena Izbornog zakona u svjetlu implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“, a koji se odnose na popune Doma naroda Federacije BiH. 

Zoran Nikolić, član delegacije SDP-a, kazao je kako i dalje „najtvrđi stav u pogledu izmjena Izbornog zakona ima HDZ“.

U Sarajevu su danas nastavljeni pregovori predstavnika SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a na ekspertnom nivou o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojem prisustvuju i eksperti Venecijanske komisije.

Sastanak je počeo u zgradi Delegacije Evropske unije.

Današnjem sastanku prisustvuju Damir Arnaut (SBB), Bariša Čolak i Borjana Krišto (HDZ), Šefik Džaferović (SDA), Damir Mašić i Zoran Mikulić (SDP) te Zlatko Miletić i Damir Bećirović (DF).

Eksperti Venecijanske komisije došli su shodno zaključku sa sastanka lidera i predstavnika SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a, održanog 3. maja u Sarajevu.

Tada je prihvaćen prijedlog predstavnika Evropske unije da se o svim ponuđenim prijedlozima zatraži mišljenje Komisije. 

Nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH dio je napora EU i SAD da ovo pitanje riješe domaći političari dogovorom, bez nametanja rješenja od međunarodne zajednice. Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Očekuje se da Komisija ocijeni prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva, posebno s aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Predstavnici Venecijanske komisije s ekspertima iz pet stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH trebali bi razgovarati danas i sutra. Prema ranijim najavama, predstavnici Venecijanske komisije trebali bi se narednih dana sastati i s liderima SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a i DF-a.

Iako mišljenje Venecijanske komisije nije obavezujuće, očekuje se da bi ono u slučaju izmjena Izbornog zakona u BiH moglo biti presudno za daljnje političke pregovore o tom pitanju.

Naročito zbog toga što će Komisija ocjenjivati sve prijedloge koji su se našli na pregovaračkom stolu posljednjih mjeseci i s aspekta Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

A u konačnici mišljenje zasnovano na tom dokumentu može biti samo pravi putokaz za pronalazak konačnog rješenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.