SASTANCI

Tadić - Bramerc: Identifikacija nestalih osoba jedan od ključnih koraka za donošenje pravde porodicama

Avaz.ba

22.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Glavni tužilac pri Međunarodnom sudu pravde Serž Bramerc (Serge Brammertz) posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se s Gordanom Tadić, v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH informirali su Bramerca o ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH, koje je dostiglo brojku od oko 800 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava od osnivanja institucije.

Također, tužioci i stručno osoblje, tokom 2017. godine, sudjelovali su u 115 aktivnosti vezanih za procese ekshumacije i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH informirali su Bramerca o svom sudjelovanju u izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definiraju aktivnosti koje trebaju značajno ubrzati procesuiranje predmeta na državnoj razini, entitetskim razinama i Distriktu Brčko BiH.

Bramerc je istakao da je, nakon okončanja mandata MKSJ, krajem prošle godine Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), zajedno s Tužilaštvom pri MMKS, preuzeo sve aktivnosti vezane za preostale procese koji se vode u Haškom sudu, kao i aktivnosti koje se odnose na saradnju s pravosudnim institucijama u regionu.

Tužilaštva su dogovorila da će Tužilaštvo pri MMKS nastaviti pružati potporu Tužilaštvu BiH u vidu specijalističkih treninga kao i ustupanju dokaza u predmetima ratnih zločina.  

Bramerc je podržao rad Tužilaštva BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba, jedan od ključnih koraka za donošenje pravde porodicama nestalih osoba, kao i da je saradnja tužilaštava u regionu bitan segment u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH.

Tokom posjete glavni tužilac Serž Bramerc, u pratnji v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, obišao je kapacitete novoizgrađene zgrade Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.