SASTANAK

Bramerc: Nije ostvareno dovoljno napretka u predmetima ratnih zločina u regionu

Najveći broj i riješenih i neriješenih predmeta vezuje za saradnju u regionu

Srna

18.12.2019

Regionalni sastanak tužilaca. Srna

Regionalna saradnja na prostoru bivše Jugoslavije u predmetima ratnih zločina ne smije biti dovedena u pitanje, jer se mnogi osumnjičeni ili svjedoci nalaze u nekoj od tih zemalja, izjavila je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Otvarajući u Sarajevu regionalni sastanak tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine, Tadić je dodala da je saradnja značajna za pravosuđe BiH, jer se najveći broj i riješenih i neriješenih predmeta vezuje za regionalnu saradnju.

Istaknula je da se regionalna saradnja ostvaruje neposredno između glavnih tužilaca, ali i putem konferencija.

- To sve mora biti u skladu sa zakonom. Mi smo svi potpisali protokole o saradnji, a postoji i zakonski okvir o međunarodnoj pravnoj pomoći povodom ustupanja predmeta ove vrste - rekla je Tadić te je dodala da će Tužilaštvo BiH uvijek zagovarati dobru regionalnu saradnju radi kažnjavanja svih onih koji su počinili ratne zločine na bilo kom prostoru.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo BiH radi na osnovu strategije za ratne zločine, koja je na snazi u zemlji.

- Mi ne smijemo stajati i čekati usvajanje ili neusvajanje revidirane strategije za ratne zločine. Mi radimo u punom kapacitetu, u skladu sa strategijom BiH za rad na predmetima ratnih zločina koja je na snazi - istaknula je Tadić, dodavši da nova strategija ima mehanizme koji bi ubrzali rad na predmetima ratnih zločina.

Ona je navela da najsloženije predmete mora rješavati Tužilaštvo BiH, dio manje složenih predmeta bit će proslijeđen tužilaštvima na nižim nivoima, dok će se jedan broj predmeta ratnih zločina rješavati putem regionalne saradnje.

Tadić je zahvalila glavnom tužiocu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Seržu Bramercu (Serge Brammertz) što je pomogao da se unaprijedi regionalna saradnja, dodavši da se u BiH ne mogu podizati optužnice za osobe koje su nedostupne, jer nema suđenja u odsustvu.

- Na današnjem sastanku razgovarat ćemo s kolegama iz regiona o svim pitanjima koja imamo, pa i o otvorenim pitanjima, kako bismo našli zajednička rješenja u okviru zakona - rekla je Tadić.

Pozdravljajući prisutne, Bramerc je rekao da tužioci na svim nivoima moraju da rade na predmetima ratnih zločina, jer je problem takve prirode da se ne može raditi samo "iz jedne kancelarije".

On je izrazio zadovoljstvo što su ove godine organizirane dvije regionalne konferencije, jer kako je rekao, što se tužioci budu češće sastajali, to će se lakše naći rješenja za probleme.

- Nažalost, stvarnost je takva da je pred nama više izazova nego rješenja i zato naše šestomjesečno izvještavanje ostaje od ključnog značaja - rekao je Bramerc te je dodao da u posljednje tri godine nije dovoljno ostvareno napretka u regionalnoj saradnji, na čemu se mora raditi.

Napomenuo je da je na konferenciji u Beogradu postignut dogovor o preuzimanju predmeta od BiH u Srbiji i Hrvatskoj, navevši da ti predmeti nisu stigli u nova tužilaštva.

- Uspjeh tih procesa bit će veoma važan da bi se suočili sa skepsom koju žrtve osjećaju prema toj situaciji. Mora postati očigledno da će ishod prebacivanja biti uspješno krivično gonjenje - rekao je Bramerc.

Dodao je da je tužilac za vezu projekt koji je veoma važan, jer je više od 300.000 stranica dokumenata prebačeno iz centralne banke podataka Haškog tribunala tužilaštvima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

- Sva podrška koju mi možemo dati u smislu pristupa informacijama, bit će na raspolaganju, ali i obuka, kako bi se unaprijedila regionalna saradnja - rekao je Bramerc.

Otpravnik poslova u Ambasadi Velike Britanije u BiH Rut Viseman rekla je da žrtve ratnih zločina zaslužuje pravdu, a društvo zaslužuje da se pravda izvrši pravično i transparentno kako bi se unaprijedili napori usmjereni na pomirenje.

Dvodnevni skup u Sarajevu organiziran je u okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima koji Razvojni program UN-a provodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, uz podršku vlada Velike Britanije i Italije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.