"AVAZ" SAZNAJE

Razrješava li OHR Gordijev čvor u vezi s Izbornim zakonom?

Ustavni sud BiH: Još se ne zna hoće li odluka biti razmatrana na sjednici 31. maja i 1. juna

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.5.2018

Ustavni sud BiH dobio je mišljenje Ureda visokog predstavnika (OHR) o odredbama Ustava FBiH povezanim s ranije proglašenim neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Kako saznaje „Avaz“, mišljenje OHR-a dostavljeno je Sudu, a to se moglo jučer čuti na sastanku predstavnika političkih stranaka s predstavnicima Venecijanske komisije, na kojem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona.

Informaciju da su dobili mišljenje OHR-a jučer su za „Avaz“ nezvanično potvrdili i u Ustavnom sudu BiH. U toj instituciji nisu, pak, željeli otkriti sadržaj dokumenta pristiglog iz OHR-a. Ustavni sud BiH 22. marta je obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto (HDZ BiH), u to vrijeme predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH, za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava FBiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

No, Sud je tada zaključio da će odluku donijeti na jednoj od narednih sjednica, nakon što im prethodno svoj stav, u svojstvu prijatelja suda, dostavi OHR. Sada , kada je to mišljenje i dostavljeno, očekuje se da Ustavni sud uskoro donese odluku po apelaciji Krišto. To bi se, kako saznajemo, moglo desiti već na plenarnoj sjednici Suda, zakazanoj za 31. maj i 1. juni.

Očekuje se da bi po apelaciji Krišto, Sud, a uvažavajući mišljenje OHR-a, mogao donijeti mnogo precizniju i nedvosmisleniju odluku od one koja se tiče presude vezane uz Dom naroda FBiH u predmetu „Ljubić“. To bi bilo svojevrsno razrješavanje Gordijevog čvora u vezi s Izbornim zakonom.

Ranije je iz Ustavnog suda BiH pojašnjeno da je visoki predstavnik u pojedinim slučajevima bio zakonodavac, čak i ustavotvorac, te da Sud, tražeći mišljenje od OHR-a, daje priliku visokom predstavniku da iznese svoje mišljenje o propisu koji je donio, a koji je osporen u Ustavnom sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.