POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Danas bi trebala biti popunjena Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma: Da li će konačno biti izabran sudija Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH je trenutno u ozbiljnoj krizi s obzirom da od devetero predviđenih sudija u Ustavnom sudu trenutno postoji njih šestero

Predstavnički dom PFBiH. N. Šaljić / Avaz

22.4.2024

Agonija oko popunjavanja i funkcionalnosti Komisije za izbor i imenovanja Predstanvičkog doma Parlamenta FBiH trebala bi biti okončana danas, saznaje portal "Avaza".

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić bi trebala postati nova članica ove Komisije umjesto Edine Gabele, a umjesto Dajane Čolić u ovoj komisiji bi trebao zasjesti HNP-ov Petar Galić.

Nedostajući članovi

Osim toga, očekuje se da se na ovoj sjednici popune i dva nedostajuća člana Komisije, koja su ostala upražnjena nakon što su se dvojica zastupnika iz vladajuće većina odrekla mandata u Predstavničkom domu.

Nakon što su oni napustili Predstavnički dom opozicija je prestala da dolazi na sjednice te nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Ipak, blokade su okončane u januaru kada su izglasane izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, čime je, između ostalog, olakšana procedura imenovanja nedostajućih članova komisija.

Imenovanje Vukoje

Kompletna zbrka oko ove Komisije je nastala zbog imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Opozicija je insistirala na kompletnoj listi kandidata, dok je vladajuća većina insistirala da Vukoja kao prvorangirani bude jedini kandidat.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je trenutno u ozbiljnoj krizi s obzirom da od devetero predviđenih sudija u Ustavnom sudu trenutno postoji njih šestero, od kojih Seada Palavrić ove godine ide u penziju, Mirsad Ćeman naredne, a Valerija Galić 2026. Bez barem petero sudija nije moguće odlučivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.