ANALIZA

Redžep Tajip Erdoan hoće otvoreni sukob s Evropskom unijom

Erdoan tokom mitinga u Sarajevu: Zapad treba izazov shvatiti vrlo ozbiljno

S. NUMANOVIĆ

23.5.2018

Stranački skup Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevu iznjedrio je tri po(r)uke uloge Turske u regionu, kao i njegov pristup predstojećim izborima – smatra Vuk Vuksanović, doktorant i istraživač na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije.  

- Prvo, Turska namjerava potvrditi afirmativniji pristup svojoj vanjskoj politici na Balkanu. Drugo, Erdoan je spreman naglašeno eksploatirati vanjsku politiku svoje zemlje, uključujući i na Balkanu, za vlastite unutarnjo-političke ciljeve. Treće, miting je podvukao Erdoanovu sklonost ka otvorenom izazivanju EU – smatra Vuksanović.

Jedini uspjeh

On objašnjava da je pad interesa Zapada za Balkan otvorio vrata ne samo Turskoj.

- Može se reći da je za Tursku Balkan jedino mjesto gdje je njegova vanjska politika bila uspješna, za razliku od Bliskog istoka ili Kavkaza i centralne Azije, gdje se približava ruskim pozicijama.

Snažni odnosi s muslimanima u BiH su među glavnim stubovima turske regionalne politike.

Erdoan je ne jednom rekao da mu je Alija Izetbegović, muslimanski ratni predsjednik Bosne, dok je bio na samrtničkoj postelji, "ostavio BiH u amanet“, što posebno ljuti bosanske Srbe i bosanske Hrvate – objašnjava ovaj analitičar.

On ističe ulogu dijaspore Turske u predstojećim izborima, koji će se održati 24. juna.

Podsjeća i da je referendum o promjenama Ustava tijesnom većinom i ponajviše zahvaljujući glasovima dijaspore dao za pravo Erdoanu da promijeni taj najviši zakonski akt jedne države. Tada je 1,4 miliona Turaka dalo svoj glas za promjene Ustava koje je Erdoan zamislio.

U Njemačkoj, Holandiji, Austriji... živi najmanje tri miliona Turaka s pravom glasa. Njih Erdoan, preko BiH, želi motivirati da ponovo izađu na glasališta i daju mu podršku.

Sarajevski miting bio je i instrument daljnjeg potiskivanja utjecaja FETO pokreta. Fetulah Gulen, imam i nekadašnji bliski prijatelj Erdoana, postao je njegov najveći neprijatelj. FETO je vrlo prisutan na Balkanu i turski predsjednik sada želi da mu preotme primat, piše dalje Vuksanović.

Navodi i više primjera Erdoanovih aktivnosti, uključujući i lične posjete regionu, kako bi to ostvario.

- Konačno, ključna poruka sarajevskog mitinga je da je Erdoan čvrsto odlučio da otvoreno prkosi EU. Odnosi Unije i Turske stalno su izloženi novim testovima. EU optužuje Erdoana da stoji iza procesa nazatka u demokratiji, dok im on uzvraća da imaju duple standarde prema neuspjelom državnom udaru – objašnjava Vuksanović.

 Baražna paljba

S obzirom na to, te važnost dijaspore kojoj Erdoan u EU ne može prići zbog zabrana, za očekivati je baražnu paljbu po Evropi, smatra on dalje.

Na raspolaganju mu je ne samo dalje jačanje veza s Rusijom već i brojni migranti koje može pustiti dalje ka EU, ali i Balkan, koji se smatra dvorištem Unije. Nakon što je na posljednjem samitu EU – zapadni Balkan u Sofiji ponovo razbijena nada BiH, Albanije, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore da u doglednoj budućnosti mogu postati dio EU, Erdoan smatra da mu to poboljšava poziciju s državama u kojima je i do sada, u manjoj ili većoj mjeri prisutan turski utjecaj – navodi dalje Vuksanović.

No, ističe da je turski utjecaj u našem regionu ipak ograničen. EU je najveći partner i prvi izbor Balkana, no to nikako ne znači da se Zapad treba uljuljkati. Naprotiv, on mora turski izazov preko Balkana shvatiti ozbiljno.

- Izazov za EU i lokalne oponente Erdoanu je u tome da trebaju stvoriti zajedničku strategiju kojom će se nositi s nepredvidivim režimom u Ankari, ali bez da provociraju nepotrebne krize s njim i bez antiturske histerije. Jedna stvar je sigurna – ako EU želi demonstrirati utjecaj u regionu, ona mora promijeniti svoj pristup – zaključuje Vuksanović.

Autoristički i paternalistički odnos

Sin Alije Izetbegovića, Bakir, predsjedavajući je Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije. On brižljivo gradi tijesne veze s Erdoanom i njegovom AK Partijom.

Bosanski politolog Jasmin Mujanović je na Twitteru odnos njih dvojice opisao kao „autoritaristički i paternalistički“.

Erdoan partenrstvo jača preko Unije evropskih balkanskih demokrata, čija je krovna institucija Unija evropskih turskih demokrata, lobističke organizacije koja stoji iza sarajevskog mitinga, objasnio je Vuksanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.