FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Prema Herendinom priznanju Garapliji, Šošić je na balkonu postavio bombu koju je aktivirao Herenda

E. D. A.

23.5.2018

Dalje u tekstu “’Ševe’ - bošnjačke crvene beretke” otprije pet godina Semir Halilović, sin generala Sefera Halilovića, obrazlaže da u istrazi nakon atentata u kojem su 7. jula 1993. godine ubijeni njegova majka Mediha Halilović i njen brat Edin Rondić, „MUP RBiH očito nije uzimao u obzir očite sumnje da se radi o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, o akciji koja je očito bila pripremana, već je, kao gluh, nastavio da piše svoje izvještaje kao da ove iskaze (izjave komšija, op. pr.) svjedoka nisu ni čuli”.  

Potureni vještaci

- Naravno, MUP RBiH nikada nije saslušao mene i moju sestru kao svjedoke događaja od dva dana ranije kada nam se, prema Herendinom priznanju Garapliji, pripadnik "Ševa" Dragan Šošić popeo na balkon i u gomili kanistera, saksija i ostave, poturio bombu koju će Herenda aktivirati 7. 7. 1993. godine

Naravno, nikada nas nisu saslušali ni kao preživjele tog atentata i očevice, ljude koji su to preživjeli, kao što je MUP RBiH izbjegao saslušati još nekoliko svjedoka, pored ostalih, i onog koji je Herendu u trenutku atentata vidio ispod našeg balkona na dvadesetak metara! 



Shvativši da će istraga o atentatu doći pravo u njihovo dvorište, MUP RBiH počeo je poturati „vještake" MUP-a RBiH - onog istog MUP-a čija je jedinica „Ševe“ izvršila atentat, one iste "vještake" od kojih nijedan nije stručnjak za balistiku artiljerije već za pištoljsku municiju, što je bila neviđena podlost.

Nijedan balističar  

Tako su 10. 7. 1993. godine inspektori MUP-a RBiH Borislav Stankov i Željko Todorović napisali da je projektil kojim je pogođen naš stan došao iz pravca Vogošće. 

Nadalje, 31. 7. 1993. nova ekipa MUP-a RBiH, u sastavu Smajo Isović, Zdravko Milutinović, Hilmo Merić, Goran Tanacković i Salko Durmo, izlaze na mjesto zločina i pišu da je granata došla iz sela Ahatovići. 

Potom 5. 8. 2002. inspektor MUP-a Dino Osmankadić piše u svom izvještaju da je granata došla iz Paljeva.


Tri ekipe MUP-a i tri potpuno različita izvještaja o mjestu odakle je, kao, došla „granata“, tri različite razdaljine "dolaska granate" i dva različita tipa "granate" i u sve tri komisije, kako sam informisan, nijedan balističar artiljerije. Nikada nijedan oficir artiljerije nije izveden na mjesto zločina, kao član oficijelne komisije, da napiše izvještaj - konstatira Semir Halilović.

Izvještaj dr. Nešeta Muminagića

- Sefer Halilović je kao školovan artiljerac otišao i napravio uviđaj i odmah mu je, vidjevši lice mjesta, bilo jasno da granata nije udarila u balkon našeg stana. Potom je načelnik Odjeljenja artiljerije ARBiH, dr. Nešet Muminagić također izašao na lice mjesta i napisao izvještaj tek 1997. godine jer je u ratu strepio od toga da napiše istinu. Nakon rata je napisao da je na terasi stana porodice Halilović eksplodirala bomba.

(Sutra: U sklopu uklanjanja saučesnika "Ševinih" zločina ubijen je Ugljen, a nekoliko godina kasnije i saradnik SDB-a i svjedok u slučaju Ugljenovog ubistva Ramiz Delalić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.