SKANDAL

Osmica "agenta" Kalimera sprema za tajni zadatak?

Šehović i Alađuz: Uslikani jučer na kafi usred radnog vremena ( Čitalac „Avaza“)

Piše: M. AŠČIĆ - K. KEŠMER

24.5.2018

Vijest da je Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, zaposlio u ovu sigurnosnu agenciju imitatora i gataru Edina Alađuza Kalimera, upalila je crveni alarm u ovoj službi, ali i izazvala šok i nevjericu u bh. javnosti!

Posjeta kozmetičarki

Pogotovo što je Osmica, da bi ispunio želju supruzi Ameli Šehović, poluanonimnoj pjevačici, kojoj je Alađuz veliki prijatelj i s kojim redovno pije kafe i posjećuje razna ljetovališta, frizere i kozmetičarke, doveo u opasnost cijeli sigurnosni sektor - prepustivši Kalimeru da se bavi špijunskim poslovima i ima pristup tajnim podacima.

Neshvatljivo je kako je magacioner Mehmedagić osobu koja je po zanimanju učitelj, a na javnim nastupima oblači se u ženu, gata i gleda u kašike, zaposlio u instituciji u kojoj, da bi neko dobio posao, mora proći strogu sigurnosnu provjeru, što je zvanično navedeno i na stranici ove agencije


Osim sklonosti da baca grah i proriče sudbinu, Šehovićkin Kalimero poznat je po tračevima i učešću u rijaliti programima, ali je, ipak, dobio ulogu da prisluškuje političke oponente SDA. Istovremeno, na birou za zapošljavanje Kantona Sarajevo nalazi se na stotine diplomiranih kriminalista, što je očito za policajca Osmicu, koji je studirao 20 godina, nevažno, čim je u OSA-u doveo osobu koja u sarajevskim krugovima slovi za dvorsku ludu, a što je vidljivo iz njegovih nastupa i performansa.

Umjesto da javnosti da odgovore na pitanja kako je od OSA-e, nekad respektabilne agencije, napravio porodično-prijateljsku jazbinu, Osmica je počeo tragati za krticom koja je „Avazu“ dojavila ovu vijest, danima vješto skrivanu od javnosti.


 Tješila druga

Tako je Osmica poslao jučer Alađuza na savjetovanje kod supruge Amele, o čemu svjedoči i fotografija koju objavljujemo. Uslikani su u jednom kafiću u centru grada, kako piju kafu i ćaskaju. Ovu vijest dojavili su nam čitaoci, koji su prepoznali poznatu gataru, ali ne i poluanonimnu pjevačicu.

Šehovićka je tako usred radnog vremena u „BH Pošti“, gdje je nedavno dobila prvi radni angažman u svojoj karijeri, tješila Alađuza, koji je, također, usred radnog vremena u OSA-i skoknuo do Amele po savjete i instrukcije kako da se ponaša, i to nakon što su razotkriveni u nezapamćenom skandalu! 

 U OSA-i radnici plakali, ali od smijeha

Bez obzira na Osmicinu naredbu da se ispita kako je otkriveno da je Alađuz dobio posao u OSA-i, saznajemo da su radnici vijest, koja je objavljena u našem listu, dočekali s oduševljenjem. Iako zbog ukora Bakirovog policajca da se mora provjeriti kako cure informacije iz OSA-e i ko je dojavio novinarima da Alađuz tipka poruke pored sandučeta u kojem zaključava telefon, pa je otkriven, uposlenici su, ipak, plakali, ali od smijeha što imaju za kolegu gataru - špijuna.

Zapošljavanja bez konkursa

Prema Zakonu o OSA-i, za prijem u radni odnos u Agenciji nije obavezan javni konkurs. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji utvrđuju se uvjeti za svako radno mjesto u Agenciji, kao i posebni uvjeti za zapošljavanje, što znači da Osmica direktno odlučuje ko će dobiti posao. Da stvar bude gora, OSA radi već mjesecima bez nadzora, kako civilnog tako i parlamentarnog. Niko ne zna, izuzev Bakira Izetbegovića i nekoliko pojedinaca iz SDA,  šta radi Mehmedagić niti kako troši godišnji budžet Agencije u iznosu od oko 35 miliona KM!   




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.