SAOPĆENJE

Bevanda opravdano odsustvovao sa sjednice Vijeća ministara BiH

Fena

29.5.2018

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda demantirao je danas navode nekih medija koji ga dovode u vezu s namjernim odsustvom sa sjednice Vijeća ministara kada je s dnevnog reda skinuta informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH.

Demantirajući bilo kakve utjecaje na te procese, napomenuo je da je danas bio opravdano odsutan, o čemu je na vrijeme obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i nadležne službe koje pripremaju sjednicu i materijale.

Bevanda je u saopćenju za javnost podvukao da Ministarstvo nije bilo predlagač ove informacije jer je to u nadležnosti Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, a prema odluci Vijeća ministara, šef Pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije je Mirsad Žuga, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Također, pojasnio je da je za Aneks G nadležan ministar pravde BiH Josip Grubeša te je informacija pripremljena bez uplitanja ministra finansija i trezora BiH jer to i nije njegova nadležnost.

- Poznato je ko su nadležne osobe za Sporazum o pitanjima sukcesije po svim aneksima i ovaj proces u toku je dugi niz godina te je iluzorno očekivati da jedan ministar ili jedna stranka upravljaju kompletnim sistemom - istaknuo je Bevanda u saopćenju.

Izrazio je i žaljenje što se "politika i izborna kampanja umiješala u sve, pa i u kreiranje dnevnog reda Vijeća ministara BiH".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.