BIH

Borenović dobio podršku na Anketnom odboru, Kalabić preglasan

Fena

29.5.2018

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, izjavio je danas da očekuje da uskoro sačine i dostave parlamentu izvještaj o ovom slučaju, jer, kako je naveo, za to već imaju dovoljno činjenica.

Anketni odbor je na redovnoj sjednici zaključio da u slučaju saopćenja za javnost 27. maja nije bilo povrede Poslovnika o radu Anketnog odbora. Zaključeno je da je predsjednik Odbora Branislav Borebović radio u skladu sa članom 5., stav 1. Poslovnika, saopćavajući općepoznate činjenice o radu Odbora.

- Anketni odbor smatra nedopustivim navode koje je u javnosti iznio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i smatra ih direktnim pritiskom i ometanjem rada Odbora. Anketni odbor poziva ministra da svoje djelovanje vrati u okvire propisane Ustavom i zakonima Republike Srpske - stav je većine članova odbora, jer je protiv bio Drago Kalabić.

Također, zaključeno je da Anketni odbor napominje da od ministra Lukača do danas nisu dobili nijedan zvaničan dopis ili dokument kojim se osporava učešće u radu bilo koga od njegovih članova, od stupanja na snagu odluke o osnivanju Anketnog odbora 11. maja.

Anketni odbor, kako ističu, potpuno je opredijeljen da u zadatim rokovima sačini izvještaj koji će pomoći što objektivnijem sagledavanju činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića radi istine kao jedinog cilja.

S druge strane, Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora, rekao je novinarima da je danas preglasan na sjednici, jer je tvrdio da predsjednik ovog odbora Branislav Borenović ne može svoje stavove iznositi kao stavove Anketnog odbora.

Naveo je da se “pokušava što prije završiti” izvještaj, s čim se ne slaže.

Kalabić je stava da su trebali da uzmu i izjave od glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake te suspendiranih inspektora banjalučke policijske stanice Lauš te stručnjaka patologije.

Kalabić je ranije zatražio današnju vanrednu sjednicu ovog odbora. Tvrdi da je saopćenjem Anketnog odbora, koje je objavljeno kao odgovor na otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, grubo prekršen Poslovnik o radu ovog odbora, jer saopćenje ne predstavlja stav Odbora.

Borenović i drugi članovi Odbora tvrde da je poslovnikom o njihovom radu propisano da predsjednik predstavlja u javnosti Anketni odbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.