BANJA LUKA

Mektić: Dodik zloupotrebljava tešku sudbinu migranata

G. D.

1.6.2018

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Banjoj Luci da pojedini političari u RS, pogotovo Milorad Dodik, zloupotrebljavaju migrantsku krizu u nadi da će tako skupiti "jeftine, bijedne političke poene".

- Oni govore da postoji neki tajni plan da se u RS naseli 11.000 migranata. To je obmanjivanje građana. Nema takvog plana. I da ima takvog plana, taj se plan ne može realizovati bez mene. Glavne konce kada su u pitanju migranti ne mogu ići bez mog znanja i moga odobrenja. Ovdje političari manipuliraju građanima. Dodik zloupotrebljava tešku sudbinu ovih ljudi. I kad bismo htjeli, ti ljudi ne žele da ostanu u BiH, oni žele da idu u zapadnu Evopu - rekao je Mektić.

S jučerašnjim danom u BiH je registrirano 5.119 migranata. Ostale brojke su, kazao je Mektić, budalaština.

- Ove migracije se dešavaju od Turske do zapadne Evrope. Nisu relevantni samo naši podaci, relevantni su i podaci ostalih zemalja. Ne postoji mogućnost, čak ni teoretska, da je ono što Dodik govori istina - kazao je Mektić.

Mektić je dodao da se mijenja i struktura migranata i dodaje da je policija spriječila 3.300 nezakonitih ulazaka.

- Srbija je ukinula vize iranskim državljanima. Oni nakon toga dolaze ilegalno u BiH. Ne želim da se miješam u unutrašnje stvari Srbije, njihova je stvar kome će dati vize, a kome ne. Mi nemamo kuda s njima i molim Srbiju da ih vrati - istakao je Mektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.