GODIŠNJICE

Obilježeno 25 godina članstva BiH u UNESCO-u

Fena

4.6.2018

Svečanom sjednicom Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Sarajevu obilježeno 25 godina članstva BiH u toj UN organizaciji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum naglasili su dobru saradnju tog ministarstva s UNESCO-om tokom više od dvije decenije kada su realizirani brojni značajni projekti.

Istaknuli su da svaki element bh. naslijeđa koji je upisan na respektabilnu Listu svjetske baštine UNESCO-a ima nemjerljiv značaj za očuvanje i promociju bogate kulturno-historijske baštine.

U okviru obilježavanja te važne godišnjice uručeni su certifikati o upisu Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u UNESCO Registar Pamćenja svijeta.

Također, uručen je i certifikat o upisu Konjičkog drvorezbarstva u UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na današnjoj ceremoniji dodijeljene su i zahvalnice za doprinos očuvanju i promociji dobara kulturne baštine i promociji ciljeva UNESCO-a u BiH.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova u BiH

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.