BIH - HRVATSKA

Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora

A. Durgut

Piše: M. Sm./Jutarnji.hr

6.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

12:30 Milan Pernar dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od 4 godine i 2 mjeseca.

Zdravko Mamić dobio je jedinstvenu kaznu od 6 i po godina.

Zoran Mamić dobio je jedinstvenu kaznu od 4 godine i 11 mjeseci.

Damir Vrbanović dobio je 3 godine.

12:24 Zdravko Mamić kriv je i za izvlačenje novca u slučaju podjele transfera s Lukom Modrićem, trenutno fudbalerom Real Madrida. Riječ je o 80,9 miliona kuna (21 milion KM), od kojih je Dinamo platio 14 miliona (3,7 miliona KM) poreza, a ostatak isplatio Modriću.

Ovaj je od tog novca sebi zadržao 14,9 miliona kuna (3,9 miliona KM), a ostalih 52 miliona (13,7 miliona KM) predao Mamiću i članovima njegove porodice.

12:20 Braća Mamić i Vrbanović proglašeni su krivima za izvlačenje novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom da bi se priskrbila nepripadna imovinska korist mlađem Mamiću od 25,8 miliona kuna (6,6 miliona KM).

12:18 Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar nepravomoćno su proglašeni krivima u prvostepenom postupku na Županijskom sudu u Osijeku.

12:15 Svi su krivi po drugoj tački optužnice.

12:05 Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po dijelu prve tačke optužnice. Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su dijelom po prvoj tački optužnice. Pernar je kriv što je uzeo mito da bi umanjio porez, a Zoran Mamić za davanje mita.

12:00 Počelo je izricanje presude.

Osječki Županijiski sud danas u podne će izreći nepravomoćnu presudu bivšem prvom čovjeku i sada savjetniku NK Dinamo Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Njih četvoricu USKOK tereti za izvlačenje oko 116 miliona kuna (oko 30 miliona KM) iz Dinama te nanošenja štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna (oko 3,2 miliona KM).

Ipak, Mamić se neće pojaviti na izricanju presude jer se nalazi u Bosni i Hercegovini, odnosno Međugorju, te će se u Hrvatsku vratiti ''kada bude imao vremena i kada mu to obaveze dozvole''.


Kako javlja novinarka "Dnevnog avaza" s lica mjesta, Mamić je odsjeo u vili ''Regina'' u Međugorju.

U hotelskoj sobi će, prema vlastitim riječima, sačekati izricanje presude, a poslije, kazao je, ''tko zna''...

Prisutne novinarske ekipe, mahom iz BiH, kojih je veliki broj u Međugorju, Mamić je pozdravio. Nije želio davati izjave. To je, moguće, ostavio za poslije izricanja presude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.