ALARMANTNO

Kombi prijevoznici rade nacrno, nadležnima ruke vezane!

Internet je preplavljen nelegalnim oglasima

E. SKOKIĆ – D. PAŠALIĆ

7.6.2018

"Kombi prijevoz osoba i stvari", sve su učestaliji oglasi na internetu ili u novinama. Osim toga, mnogi sve češće na društvenim mrežama pokreću stranice i šire biznis.  

Velika potražnja

Veliki broj građana odlučuje se baviti prijevozom nacrno te pravi ogromne probleme registriranim prijevoznicima. Za rad nacrno uglavnom se odlučuju iskusni vozači, koji su nekad radili u velikim autoprijevozničkim firmama. Za početak posla ne treba mnogo – kombi s osam i više mjesta.

Oglasa na internetu je sve više, a potražnja je duplo veća. Pozvali smo nekoliko nelegalnih prijevoznika iz Sarajeva, Zenice i Kaknja.

- Tako je, vršimo prijevoz ljudi po BiH, a prema zahtjevu, i izvan granica BiH. Koliko vas je, možemo se dogovoriti o cijeni, pa i neki popust – hvalio se jedan vozač.


Soldo: Rješenje postoji

Problem, međutim, nastaje kad pitamo možemo li za uslugu dobiti račun, odnosno platiti preko računa.

- A, to, ne, nikako. Nisam registriran, ne mogu vam izdati račun. Ono, privatno se time bavim, tako da… - razočarano je odgovorio vozač koji na svojoj stranici na Facebooku navodi da je iz Sarajeva.

Nelojalnoj konkurenciji, odnosno vlasnicima kombi vozila koji na nelegalan način prevoze putnike izvan granica naše zemlje, nemoguće je stati ukraj. Dnevno naprave i nekoliko tura, a prilikom prelaska granice navode da prevoze rodbinu ili poznanike i da im nisu naplatili uslugu. Državi ne plaćaju poreze, a kompletan prihod uzimaju sebi.

Izmjena zakona

I dok ilegalni prijevoznici trljaju ruke zbog dobre zarade, Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH organizirali su nedavno okrugli sto o ovoj temi.

Suština je, objašnjava Dragan Soldo, glavni federalni saobraćajni inspektor, u izmjenama važećih zakonskih regulativa.

- Ukoliko bi se izmijenila zakonska regulativa, onda bismo problem nelegalnog kombi prijevoza držali pod kontrolom. Imali smo slična iskustva u Srednjobosanskom i Tuzlanskom kantonu i te probleme smo riješili kroz izmjene zakona – rekao je Soldo, dodavši da su im do tada ruke vezane.


Čisti kriminal 

- Ilegalni prijevoznici ugrožavaju legalne. Ne plaćaju državi poreze, prihod uzimaju sebi. To je čisti kriminal. To se teško može spriječiti. Potrebne su jače inspekcije ili izmjene u zakonu - rekao je Dejan Mijić, direktor banjalučkog “Autoprevoza” i predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.