LIČNOST SEDMICE

Student koji je skinuo maske bošnjačke vlasti

Se.KURT

10.6.2018

Selmira Mašetovića, 23-godišnjeg studenta teologije i pedagogije u tuskoj provinciji Ušak, tri ispita dijele od diplome.

No, mladić iz Gradačca već treću sedmicu provodi u zatvoru. Uhapšen je 22. maja u Ušaku, zajedno s još najmanje 14 stranih studenata, pod optužom da je povezan sa pokretom Fetulaha Gulena (Fetullah Gulen), nekad bliskog saveznika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Gulena turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja vojnog udara u ljeto 2016. godine, a u javnosti se spinuje kako njegova organizacija FETO dovodi strane studente.

Šutnja vlasti

Mašetoviću i drugim studentima pripisuje se da su koristili aplikaciju ByLock, kojom je moguće šifrirati komunikaciju, te da su “osumnjičeni za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji”. No, za sada su to samo nagađanja, koja će tek u ponedjeljak, kad dobije na uvid spis i optužnicu, potvrditi ili demantirati Selmirova advokatica.

Do tada, Selmirovi roditelji, prijatelji i javnost informacije dobivaju iz medija. Dvije sedmice nakon što je uhapšen, niko od zvaničnih bh. institucija ili, još direktnije, od bošnjačkih zvaničnika nije kontaktirao Selmirovu porodicu, a da ne govorimo da je ponudio pomoć ili na bilo koji način dao podršku.

Otac Husein nije se pomirio s tim. Uz mitinge podrške, koji se svakodnevno organiziraju u Gradačcu, on traži sve načine da doprinese oslobađanju svog sina. Husein zna da je Selmir nevin, zna i da je u vrijeme pokušaja vojnog udara bio u Bosni, da je uhapšen na pravdi Boga.

Majka i maćeha 

Slučaj Selmira Mašetovića pokazao je, nažalost, na najgrublji način kako je ova država nekome majka, a nekome maćeha.

Njegov slučaj skinuo je maske s lica bošnjačke vlasti i Bakira Izetbegovića, koji je još jednom pokazao da mu svaki građanin nije isti. Još jučer se hvalio svojim bliskim prijateljstvom s turskim predsjednikom, ostavlja mu Bosnu u amanet i na mitingu u Sarajevu proglašava ga najboljim od svih na svijetu. Zar takvo povjerenje i prijateljstvo ne podrazumijevaju da Izetbegović digne slušalicu i raspita se za mladog Selmira? Zar svaki Bosanac i Hercegovac ne zaslužuje zaštitu svoje zemlje?

Stipendija pa školovanje

Selmir Mašetović otišao je prije četiri godine na školovanje u Tursku.

Prije toga je završio Medresu u Tuzli, bio je stipendista Fondacije “Izvor nade” iz Sarajeva, uz pomoć koje je i dobio priliku za školovanje u Turskoj.

Fakultet je upisao nakon što je godinu usavršavao jezik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.