STAVOVI

Čista rijeka Miljacka vratila bi sjaj Sarajevu

Projekt će zajednički realizirati enitetski fondovi

E. HALIMIĆ

10.6.2018

Drago mi je da je neko, a u ovom slučaju direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, počeo urbanistički razmišljati o rijeci Miljacki, kao i da je u projekt “Čista rijeka Miljacka” uključen i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Moja ideja je da se ovaj projekt proširi izvan predstavljenih okvira, kazao je u razgovoru za “Avaz” jedan od najznačajnijih bh. arhitekata Amir Vuk Zec.


Čamci i djeca


- U urbanističkim planovima do sada smo zanemarivali ovu rijeku. Neopravdano smo je zapostavili, a ovim projektom, koji se može nadograditi, sve se može promijeniti – smatra Zec.


Dodaje da ne bi Sarajevo bilo prvo koje je uradilo nešto slično, jer je i Ljubljana uredila korito rijeke Ljubljanice i uklopila je u svoj grad.


- Samo to treba htjeti i treba se vratiti na razmišljanje o Miljacki, o kojoj se treba početi brinuti oko Pala, zato je dobro da je uključena Republika Srpska, i onda ovim projektom kroz Sarajevo Miljacki dati neku novu dimenziju, novi sjaj – naglasio je Zec.

Zec: Sve je izvodljivo kad se hoće

Prema njegovim riječima, na Miljacki su se ranije mogli vidjeti čamci, kao i djeca koja su se kupala.

- Kanjon Miljacke iznad Bembaše i dalje je netaknut. Ovaj projekt imao bi sličan efekt kao i Sarajevska žičara, koja nam je vratila Trebević. Stoga o Miljacki treba razmišljati i zato podržavam ovaj projekt. Sve je izvodljivo kad se hoće, oni koji kritiziraju ovaj projekt i upozoravaju na neke poplave, ne razmišljaju o budućnosti, a ja tvrdim da se odgovornim pristupom sve to da regulirati – poručio je Zec.


Iskoristiti potencijal


Zec ističe da je Seul izmislio i sagradio rijeku, a da je Sarajevo ima i samo je treba iskoristiti.


- Naši ljudi pesimizmom žele ubiti svaku dozu radosti i mašte na ovom prostoru. To se ne smije dozvoliti, jer se ovdje ne radi o maštanju nego o apsolutno izvodivom i realnom projektu – istaknuo je Zec.


Širenje turističke ponude


Dodao je da Miljacka do sada nikad nije tretirana ozbiljno u urbanističkim planovima, ali da nije teško zamisliti između dva mosta na Skenderiji neku platformu i stepenice koje se spuštaju do Miljacke.


- Pa, neka i te stepenice od betona poplave u zimskom periodu, to uopće nije problem. To je najnormalnije, svi molovi u svijetu plave. Ali, ovaj projekt značajno bi doprinio poboljšavanju kvaliteta života građana Sarajeva, ali i širenju turističke ponude – zaključio je Zec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.