PROJEKTI

Počela izgradnja pješačke zone "Sarajevski ćilim": Modernom šetnicom vraćamo dostojanstvo gradu

Kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila na potezu od "Aria" tržnog centra do Crkve Svetog Josipa na Marindvoru stvorit će se jedinstvena površina, kazao je Vuk Zec

Započela prva faza radova. Avaz

Piše: N. Ćorović

21.12.2022

S ciljem uređenja javnih površina na području općine Centar, a na inicijativu građana, započela je realizacija projekta “Pješačka zona - Sarajevski ćilim” na potezu od tržnog centra "Aria" do Crkve Svetog Josipa na Marindvoru.

Rekonstrukcija obuhvata dionicu od Trampine do ulice Koševo, a idejni projekt budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio "Zec", koji će kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila duž šetnice stvoriti jedinstvenu površinu, sličnu ćilimu, po čemu je projekt i dobio naziv.


Prva faza

Izvođenje projekta planirano je u fazama, a cilj je osigurati lijepu šetnicu svim građanima u urbanom centru grada.

Nakon što je prezentiran projekt, istaknuto je da su pješačke površine na navedenoj dionici prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao te da u dosadašnjem periodu nije izvršena planska rekonstrukcija, već su rađene samo povremene sanacije, a što je s vremenom dovelo do toga da se pješačka zona sastoji od više vrsta ugrađenih materijala.


Vuk Zec: Ljepota i sigurnost. Facebook

Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji zauzima centralno mjesto nove šetnice, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

Arhitekta Amir Vuk Zec za “Avaz” je kazao da se ovim projektom vraća dostojanstvo glavnom gradu.

- Zbog gustog saobraćaja trenutno na toj šetnici ljudi izbjegavaju rupe i lokve. Široki pločnik smo nazvali “Sarajevski ćilim”, koji zbog načina popločavanja podsjeća na ćilim. Potrebno je postaviti tampon između šetnice i tramvajskog stajališta, gdje ćemo dobiti zelenu plitku oazu, jer ograda nije visoka, nego široka. Dobit ćemo modernu šetnicu i znat će se gdje je srce Sarajeva - rekao je Vuk Zec.


Izvođač radova

Nakon što je izdata pravomoćna građevinska dozvola od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona - Sarajevski ćilim“ radi građevinska firma ITC d.o.o. iz Zenice, dok će za nadzor biti zadužen „Energoinvest“ iz Sarajeva.

- Nadam se i nastavku ovakve gradnje u ostatku grada, treba nam zelenila jer radimo na tome da Sarajevo dobiva poene na imidžu, kazao je Vuk Zec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.