BIH

Zdravko Mamić: Protivim se izručenju, ne vjerujem u hrvatsko pravosuđe!

Index.hr

15.6.2018

Zdravko Mamić, koji je jučer uhapšen i doveden u Sarajevo, danas oko 10 sati trebao bi se pojaviti pred sudom u Sarajevu.

Tamo bi se trebao očitovati o izručenju u Hrvatsku, odnosno trebao bi odgovoriti na osnovna pitanja o sebi, posjeduje li bh. državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je jučer rekao da će se usprotiviti toj mogućnosti jer ne vjeruje u hrvatsko pravosuđe. Njegov advokat Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

- Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen - rekao je Rajić.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošle sedmice nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i budžet Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne potjernice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Zdravka Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.