BIH

Otvaranje centralnog šehidskog obilježja u Modriči na Dan šehida

Fena

16.6.2018

Centralno šehidsko obilježje u Modriči bit će otkriveno danas na Dan šehida u organizaciji Udruženja povratak, posao i opstanak te u saradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Aktivnosti na izgradnji ovog obilježja, koje je vodilo spomenuo udruženje, počele su 2010. godine od osiguranja mjesta, kupovine zemljišta uz mezarje Srednje džamije u Modriči, preko osiguranja građevinske dokumentacije i dozvole za izgradnju te izvođenja građevinskih radova u nekoliko faza.

- Cilj je da se javno obilježi i sačuva uspomena na ljude i događaje iz najtužnijeg vremena našeg grada i države u kojima su mnogi stradali dajući vlastite živote te da javno iskažemo zahvalnost porodicama šehida i palih boraca na žrtvama koje su dali odbrani BiH - navode iz Udruženja povrata, posao i opstanak.

Okupljanje građana i pripadnika boračkih populacija općina Modriča i Vukasavlje kod centralnog šehidskog obilježja počinje u 10 sati, učenjem Ja'sina i dova pred duše šehida i civilnih žrtava, a nakon toga slijedi svečano otkrivanje spomenika s ispisanim imenima šehida i civilnih žrtava rata te polaganje cvijeća i učenje Fatihe.

Otvaranju centralnog šehidskog obilježja u Modriči prisustvovat će i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.