BIH

U drevnom Pruscu otvoreni 508. „Dani Ajvatovice“: U nedjelju 1. jula pohod vjernika Ajvaz-dedinoj stijeni

A. Mandžić

17.6.2018

Na Musali u drevnom Pruscu danas je otvorena velika vjersko-kulturna i sportska manifestacija - 508. „Dani Ajvatovice“.

Pred velikim brojem predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života SBK i BiH manifestaciju je otvorenom proglasila potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

Do 2. jula, kada će se i zvanično završiti ovogodišnja manifestacija, koja je počela 2. juna 20. jubilarnim karate turnirom "Bugojno-open 2018" u Bugojnu, bit će realiziran veliki broj vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih sadržaja u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Jajcu, Busovači, Fojnici, Livnu i Sarajevu.

-Programski sadržaji ovogodišnje 508. manifestacije „Dani Ajvatovice“ planirano je da se izvedu nakon mjeseca ramazana zbog čega oni ove godine traju nešto kraće, ali sa skoro istim brojem sadržaja kao i prošle godine, preko osamdeset, pri čemu smo nastojali da oni budu što kvalitetniji i raznovrsniji.

Više od 80 programskih sadržaja, 23 su naučno-edukativni, od čega je 17 promocija knjiga i šest tribina - istakao je predsjednik Organizacionog odbora „Dana Ajvatovice“ muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

Moto ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“ je: „Kad vjera govori i priroda sluša“, o čemu je muftija Adilović između ostalog poručio:

-Time smo htjeli ukazati na kompatibilnost i sklad vjere i prirode jer im je Stvoritelj isti. Kako kažu neki islamski učenjaci, Uzvišeni Bog se ljudima objavljuje ne samo kroz Svoju riječ odnosno Kur'an nego i kroz Svoja stvorenja odnosno prirodu. Onaj ko istinski želi Uputu, naći će je u objavi, ali i u prirodi i njenim fenomenima. Isto tako, priroda se pokorava Božijim zakonima, pa imamo i dan i noć, i sunce i kišu, i ljeto i zimu, i vodu i rastinje, a kada Bog odredi zbog iskrene dove stijena puca i voda poteče!

Centralna svečanost ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“, pohod vjernika Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerski program na Platou Ajvatovice je u nedjelju, 1. jula.

Učesnici i ove godine dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, te Turske i Kuvajta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.